20.4.12

Un codi de bones pràctiques per a les manifestacions?

Reproduïm la carta del president de la Confederació de Comerç de Catalunya proposant l'elaboració d'un codi de bones pràctiques per a les manifestacions. Sembla interessant abordar aquest conflicte creixent per la via del consens i l'ètica, abans que per la via de la legislació o la imposició unilateral, fet que més fàcilment pot comportar l'incompliment o les provocacions:

Creació d’un codi de bones pràctiques per a les manifestacions

Davant els greus incidents del passat 29-M, la CCC ha proposat a Foment del Treball Nacional (FTN) i a les principals organitzacions sindicals l’elaboració d’un codi de conducta / bones pràctiques amb motiu de la convocatòria de vagues i de manifestacions reivindicatives de caràcter laboral. Amb aquest codi, el que pretenem és combinar i fer compatible l’exercici dels drets sindicals dels treballadors amb la llibertat i el respecte a la ciutadania, les empreses i les institucions que no vulguin sumar-se a aquestes convocatòries i que, des de fa ja un quant temps, es veuen afectades per aquest tipus d’iniciatives. Hem enviat cartes a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; al president d’FTN, Joaquim Gay de Montellà, i al secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, per tal d’informar-los de la nostra proposta i, de moment, tenim la voluntat dels sindicats de seure i començar a parlar del tema per trobar-ne una solució.

D’altra banda, i coincidint amb la reunió del Consell de Seguretat de dimecres passat, la CCC també ha sol·licitat, amb vista a resoldre les actuacions de la violència de carrer, el nomenament d’un jutge i d’un fiscal especials a la Fiscalia Superior de Catalunya i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ja en tenim una resposta: es crearà un fiscal especial, però no un jutge. Creiem que amb aquesta proposta es podran acumular diligències en un sol jutjat i això farà que la justícia sigui més ràpida i no sembli que aquest tipus d’accions queden impunes.

Pere Llorens
President de la CCC