28.2.11

GRI valorarà l'opinió dels inversors

Fa uns dies vaig anar a la reunió d'Organisational Stakeholders de GRI que va tenir lloc a Madrid. Era una reunió de petit format, celebrada a la seu d'Endesa, per a abordar els canvis que suposaria la futura nova versió del model de repòrting, el G4, i mentrestant els canvis a introduir al G3, que s'anomenen G3.1.

Aquí hi ha algunes notes que hi vaig prendre i també una intervenció-pregunta que hi vaig fer:

Les intencions de GRI passen per millorar l'actual model en 4 aspectes:
  • Aspectes d'Impacte a la comunitat
  • Aspectes de Gènere
  • Aspectes de Drets Humans
  • Aspectes de contingut i materialitat
G4
  • La nova generació pretén generalitzar l’informe ASG (Application Specific Groups)
  • Coordinar amb altres sistemes de report. Fins ara s’han fet sistemes d’harmonització però el G4 els vol compilar.
  • Tb es vol homogeneïtzar la mètrica (per exemple el Carbon Disclosure Project: no pot ser que GRI mesuri de manera diferent)
  • Facilitar el camí per al report integrat. És l’aspecte més important i rellevant (el gran salt)
  • Incorporar altres actors. No sols els que reporten sinó els que faran servir les memòries, com els inversors i altres users. Se’ls tindrà en compte per a definir el format. Fer front al problema de fer una memòria i diverses versions per a cada stakeholder. Els altres st tb són importants però als inversors mai se’ls havia tingut en compte.
M'aturo en el punt sobre els inversors, atesa la rellevància que hi van donar i aprofito per lligar-ho amb aquesta altra notícia:

Grans inversors consideren els informes d'RSC "inadequats"

Un grup de 24 grans inversors institucionals han enviat una carta als 30 grans mercats de valors internacionals per tal d'instar-los a que actuïn davant els "informes de responsabilitat social inadequats" elaborats per les empreses. La carta és part d'una iniciativa més àmplia que liderada per Aviva Investor compta amb el suport dels Principis sobre Inversió Responsable de les Nacions Unides, i amb la qual es busca que els mercats actuen per a millorar la qualitat d'aquest tipus d'informes.

Juntament amb la carta també s'inclou un rànquing, elaborat amb dades de Bloomberg, que reflecteix l'actual nivell d'informació en matèria mediambiental, social i de govern corporatiu per cada un dels mercats, informa Servimedia.

Aquests quedarien dividits en dos nivells. En primer lloc mercats en què hi ha un gran nombre d'empreses que inclouen aquest tipus de dades, entre els quals figuren Euronext Paris, Tòquio Stock Exchange, Hèlsinki, Euronext Amsterdam, Euronext Lisbon i Borsa Italiana. Un segon grup en què hi ha poc informació com són Australian Stock Exchange, NASDAQ GS, Korea Exchange, Santiago Stock Exchange i Philippine Stock Exchange.

Per Paul Abberley, màxim responsable de Aviva Investor, "els mercats estan dirigits per la informació i una manca d'aquesta en matèria de responsabilitat social fa difícil prendre decisions a llarg termini. Considerem que aquestes entitats poden jugar un paper crucial per crear un mercat de capitals sostenible ja que tenen la capacitat d'influir directament i analitzar les operacions i estratègies de les empreses. Una cosa que només pot ser bo per als inversors ".

Entre els signants, que gestionen un total de 1,6 trilions de dòlars en actius, també hi figuren Allianz Global Investors Investments Europe, el fons suec AP7, Australian Council of Super Investors, Dexia Asset Management, Ceres, i Environment Agency Active Pension Fund entre altres.

Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global