19.2.11

Canyelles intervé al curs "Any Europeu del Voluntariat"

Aquest divendres 18 de febrer, Josep Maria Canyelles va fer una sessió titulada “El voluntariat una manera de ser responsables socialment”.



El promotor de Responsabilitat Global i exdirector de l'Incavol, va presentar el sentit de la Responsabilitat Social de les Empreses posant el Voluntariat d'Empresa com exemple de bona pràctica.

Canyelles va explicar que algunes pràctiques com precisament el Voluntariat d'Empresa no són gaire conegudes entre el gran públic ja que tenen un interès més centrat en la gestió de la cultura interna i els valors corporatius que amb una visió de màrqueting i comunicació

Així mateix, va fer notar que malgrat que es tingui la sensació que l'RSE és un enfocament propi de les grans corporacions, són moltes més les pimes que gestionen la seva RSE. En el cas del Voluntariat d'Empresa, formalment són més les grans, però també les pimes hi han entrat, com ara el cas de ProBike, a banda que moltes petites empreses porten a terme models de col·laboració amb la comunitat implicant el seu personal que, si bé no tenen el caràcter formalitzat del Voluntariat d'Empresa, sí que representen pràctiques equivalents.

Dins els continguts del curs, també es va voler referir als nous models de relació entre ONL i empreses, i com altres models més estratègics es van sobreposant als de base més operativa. Aquelles empreses més avançades en models de gestió i amb una cultura més dinàmica volen alinear els valors corporatius i els dels equips humans. En aquest context, hi ha entitats de voluntariat que cerquen la manera de col·laborar a millorar l'empresa en els seus valors interns.

Entre les accions relacionades amb el Voluntariat d'Empresa que Canyelles havia promogut anys enrere com a director de l'Incavol (2000-2004), cal destacar una jornada específica, un estudi, suport a empreses, i una publicació. Així mateix, va advocar per la denominació de Voluntariat d'Empresa en lloc de Voluntariat corporatiu, traducció massa literal de l'anglès i que, de la mateixa manera que passa amb el debat RSC / RSE, té el perill de no ser prou inclusiu per a les pimes.

La sessió s'emmarcava en el Curs "Any Europeu del Voluntariat" (Tríptic en PDF), dirigit per Joaquim Millan, que forma part del Campus Universitari de la Mediterrània, i va tenir lloc a l'Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú.

[ca] Compromís personal amb el voluntariat
[es] Compromiso personal con el voluntariado