19.2.11

Nueva Rumasa compleix les expectatives: insolvència

Recordo fa un parell d'anys que, en un acte sobre Responsabilitat Social, el catedràtic d'Economia de la UPF Oriol Amat va vaticinar l'enfonsament de Nueva Rumasa. Ja estàvem en crisi i la subscripció d'una emissió de pagarés corporatius per finançar l'expansió del grup empresarial era valorada per tothom com d'alt risc. 

Però la televisió té un gran poder de persuasió i és possible que alguns ciutadans no prestessin prou atenció a l'advertiment que el propi anunci estava obligat a incloure sobre la manca de seguretat de la inversió. Fins i tot pot haver passat que alguns ciutadans experimentessin una simpatia envers un personatge peculiar, Ruiz-Mateos, que va plantar cara al govern malgrat haver estat expropiat. El posat del "que te pego, leche" va obrir-li la simpatia d'algun sector.  

Tota l'operació del rellançament del grup empresararial de Ruiz-Mateos ha estat carregat de zones fosques. I sobretot de riscos grans i evidents. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) n'havia advertit:
  • 23 de febrer del 2009. Nueva Rumasa posa en marxa un procés de subscripció d'una emissió de pagarés corporatius per finançar l'expansió del grup empresarial.
  • 22 de maig del 2009. La CNMV adverteix que les emissions de Nueva Rumasa no són sotmeses a supervisió.
  • 15 d'octubre del 2009. La CNMV adverteix del risc de la tercera emissió de pagarés de Nueva Rumasa ja que encara no ha constituït cap garantia que avali la devolució de les inversions i del rendiment promès.
  • 20 d'abril del 2010. La CNMV adverteix que l'emissió de pagarés de Nueva Rumasa incompleix la llei, al no incloure en la comercialització d'aquests títols un intermediari financer autoritzat.
Ara ja es va veient amb més claredat com acabarà la història: Nueva Rumasa reconeix la insolvència de 10 de les seves empreses. Clesa, Garvey, Hotasa, Dhul, Elgorriaga, Ibramer, Trapa, Carcesa, Quesería Menorquina i el Rayo Vallecano són les firmes en crisi.
Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global