28.12.09

"Volem la Marge Simpson amb el seu cognom de soltera"

M'acabo d'apuntar a un grup d'aquests del Facebook... Es titula "Queremos a Marge "Simpson" con su apellido de soltera" i m'ha cridat l'atenció perquè sintonitza amb un posicionament que he mantingut des de fa temps sobre la mala pràctica que suposa el canvi de cognoms que es practica en el món anglosaxó.

La descripció del grup diu: "Son muchos los países, en especial los anglosajones pero no sólo, donde el apellido de la esposa cambia al casarse. ¿Y eso? Es cierto que cada vez más en muchos países las leyes ya permiten mantener el apellido real, y en los latinos intercambiar entre primer y segundo apellidos. Pero el mundo mediático sigue practicando esta costumbre arcaica. ¡No más! ¿Cuál es el apellido real de Marge?"

Bé, la proposta del cognom que li posin m'importa ben poc. És un divertiment. Però el rerefons sí que m'interessa. En un article hi deia:

[ca] Haver de canviar el nom en el moment de casar-se és una pràctica incomprensible avui dia i absolutament indigna, encara que les pròpies afectades de molts països no ho reconeguin així. Tampoc no ho reconeixen les musulmanes obligades culturalment i religiosament a portar el vel. Vaig fer un article titulat "Hillary Clinton...? Doncs Bill Rodham!"

[es] Haber de cambiar el nombre en el momento de casarse es una práctica incomprensible hoy en día y absolutamente indigna, aunque las propias afectadas de muchos países no lo reconozcan así. Tampoco lo reconocen las musulmanas obligadas culturalmente y religiosamente a llevar el velo. Publiqué un artículo sobre el tema titulado: "¿Hillary Clinton...? Luego ¡Bill Rodham!"

Malauradament, algunes denúncies sols tenen prèdica quan van pressuposen que la conculcació de drets humans es produeix en països poc desenvolupats, però sonen estranyes i no se'ls dóna prou atenció quan s'adrecen als països més desenvolupats.

Per exemple: ¿com reaccionaria l'staff del Global Reporting Initiative (GRI) si els proposem que entre els aspectes relacionats amb la igualtat, es valorés que les empreses mostressin una acció proactiva envers la no pèrdua de la identitat/dignitat personal de les dones de països on es porta a terme aquest canvi de cognom?

PD: Potser hem de començar a formular alguna proposta global en aquest sentit. Jo fa temps que remarco la "i" entre els meus 2 cognoms com a mostra no sols de catalanitat sinó de igualtat o equivalència entre tots dos. I fent constar -sempre que puc- els dos cognoms. Tenir una identitat (com una nacionalitat) és un dret humà. Aviat ho serà tenir una identitat digital. I alguns països encara fomenten o toleren que les identitats personals es perdin per raó de gènere!!!

2 comentaris:

Alfred Benavent i Vallès ha dit...

Estic totalment d'acord en la proposta de demanar en general que les dones mantinguin el seu cognom de soltera en tot moment (casades o no ).
Jo em pregunto on són els grups de defensa dels drets de la dona quan es parla sobre aquest tema ?.
Cal una acció decidida i contundent al respecte.
Salut!
Alfred Benavent i Vallès

Josep Maria Canyelles ha dit...

els que tenim llengües llatines ens preocupem molt del llenguatge de gènere mentre els anglòfons s'ho miren amb curiositat, ja que no tenen aquest problema. Però el 'tema' real, el de fons, el que implica degradació és el seu (i d'altres països), la pèrdua de la identitat de les dones en casar-se. Crec que hauríem de fer una campanya on es veiés que això està al mateix nivell que la burka..