5.12.09

Nespresso finalment recicla les càpsules, però s'han de portar a la botiga

Joe Shlabotnik Imatge: Joe Shlabotnik a Flickr
Nestlé Nespresso anuncia una pla de reciclatge de les ja famoses càpsules que s'utilitzen en les cafeteres de la marca. La multinacional ha parlat durant la presentació del pla sobre el seu compromís amb els consumidors i amb el medi ambient i dels motius pels quals l'alumini, "a més de ser 100% reciclable, és el millor material per a garantir la qualitat del cafè gourmet".

La companyia ha arribat a un acord amb Tradebe, empresa amb seu central a Sant Joan Despí, per a reciclar les càpsules que s'utilitzen per a l'elaboració dels seus cafès. El pla inclou la presència de 100 punts de recollida repartits per tot l'Estat.

Un cop recollides les càpsules d'alumini, Tradebe les traslladarà a la planta de compostatge que té a Jorba. Després del procés de separació de les restes de cafè, l'alumini es trasllada a una altra planta per a ser refós i reutilitzat, mentre que les restes de cafè es barregen a d'altres d'orgàniques per a obtenir compost per adobar els camps, segons explica l'empresa. A les mateixes instal.lacions de Jorba es fabrica compost a partir de la selecció de residus municipals, els orgànics procedents de la indústria agrària i alimentària, llots de la depuradora i material vegetal procedent de poda. Tradebe és especialitzada en la gestió integral del tractament de residus que treballa tan pel sector privat com el públic, actualment té una plantilla de 1.100 persones. (Font del text de la notícia fins aquí: jornal.cat)

El problema és que són pocs els punts de recollida. La gent que passa a comprar càpsules de cafè a la tarda sortint de la feina, difícilment se'ls pot demanar que arrosseguin les càpsules usades durant tot el dia. D'altra banda, les persones que reben el paquet per mitjà de missatgeria no poden retornar el paquet dels usats per aquesta via. És per això que, malgrat que la intenció sigui correcta, veiem complicat que tingui un èxit rellevant. Segurament el percentatge d'alumini i de marro que es podrà recuperar serà més aviat limitat. I l'empresa sempre es podrà excusar en la consciència de la clientela... Seria bo que Nespresso arribés a alguna mena d'acord amb els punts nets per tal que els ciutadans que fem servir càpsules poguéssim dur-les a aquests centres de recollida.

D'altra banda, Nespresso segueix enviant tota la publicitat del producte i material de fidelització de la clientela sense repectar la llengua catalana, mala pràctica comercial que sorprèn per a un producte que té unes grans vendes a Catalunya, i que té opera des d'aquí.

Com a usuaris d'aquest producte des de fa més d'onze anys, avui mostrem una satisfacció parcial, com un acte de bona voluntat que queda lluny d'una òptica de responsabilitat social plena, ja que hauran de valorar l'impacte real de la seva política i els altres impactes no estrictament ambientals que causen.

PD: Noves informacions apunten que els punts de reciclatge no solament estaran situats a la xarxa de botigues Nespresso sinó també en altres punts de venda compromesos amb el medi ambient. Hi haurà disponibles contenidors especialment dissenyats per a la recollida de càpsules usades, a més d'informació sobre el procés de reciclatge d'aquestes càpsules. Les càpsules recuperades es traslladen a una planta de compostatge de Barcelona, on es separa l'alumini de les restes de cafè a través d'un procés mecànic. L'alumini es trasllada a una altra planta per la seva gestió i tractament per a posteriorment ser venut a empreses especialitzades en la fosa de metalls, mentre que el cafè es barreja amb altres residus orgànics per formar compost d'alta qualitat.