22.4.08

No ens hem de refiar dels tècnics i tècniques a cegues!

A Catalunya s'ha produït una gran desconfiança envers la 'classe tècnica', ja siguin enginyers, arquitectes, etc., amb motiu de les crisis i temences amb motiu de l'enfonsament del Carmel, el desori de l'entrada a Barcelona del TGV (Tren de Gran Velocitat), el túnel que ha de travessar la ciutat pel costat de la Pedrera i de la Sagrada Família... Hi ha por o desconfiança i és justificada.

En paral·lel han sortit veus que han intentat introduir dosis de serenitat, al·legant que les circumstàncies concretes no ens poden fer dubtar de les capacitats tècniques. Entre les persones que defensaven aquest retorn a la normalitat hi havia certament individus de gran vàlua i que no podem menystenir.

Però la realitat és tossuda, i creure a cegues en les preteses certeses 'tècniques' avui no es correspon amb una actitud assenyada ni científica. En primer lloc perquè l'error zero no existeix i algú ha de decidir quin és el llindar de tolerància a l'error que estem disposats a prendre en cada cas. Si l'estadística i les probabilitats són 'tècniques', situar el llindar és una decisió política.

En segon lloc perquè la ciència i la tècnica avancen molt ràpidament i demostren que el que uns anys enrere es considerava suficient ara ja no ho és, de manera que és lògic que considerem l'estat dels coneixements actuals com a subjectes a una evolució. Seria bo que, des dels posicionaments 'tècnics' no es fessin certes afirmacions categòriques que al cap d'uns anys poden sonar ridícules. Per exemple, encara hi ha metges de la medicina tradicional que ras i curt se'n burlen de la medicina homeopàtica.

I en tercer lloc, perquè malgrat els codis deontològics, no tots els i les professionals tenen un marc d'actuació marcat per la Responsabilitat Social. És dir, les persones en poden saber molt, però si l'empresa no avantposa criteris per a tenir un comportament ètic i ser socialment responsable, del coneixement se'n poden fer usos molt diversos.

Fa uns dies es va detectar una fuita de partícules radiactives a la central d'Ascó. No van informar-ne sinó al cap de dies, malgrat tenir visites infantils, i la contaminació finalment va ser 100 cops més alta que la que havien indicat. Avui surt una nova notícia (Detectada nueva contaminación radiactiva en un camión con chatarra procedente de Ascó) que diu que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha informat que ahir es van detectar més partícules radiactives, ara en un camió que transportava ferralla des de la central nuclear d'Ascó a un ferroveller de Reus. La manca d'informació transparent ens ha de fer confiar en la 'classe tècnica'? Segurament van callar per interès empresarial, per tant la manca de Responsabilitat Social per part de l'empresa fa inviable tota confiança en les persones.

Anàlogament, si aquests/aquestes professionals es mouen en l'entorn d'una empresa amb compromisos clars d'RSE, començarem a confiar en la seva paraula, entenent que solament estarà limitada per on arribin avui els coneixements.

Per posar un altre exemple, fa dos dies hi ha haver un congrés de metges on van parlar de l'augment de resistència dels polls i van donar alguns consells. Hi ha algun motiu per a creure el que diuen unes persones que de manera prou generalitzada han estat condicionades pels interessos de les farmacèutiques? Òbviament no van parlar de productes naturals molt efectius però que no donen marges econòmics... Poso aquest exemple per a no parlar del tema més profund i aquí inabastable de certs usos de les vacunes...

Acabem la reflexió parlant de nou del cas de les centrals nuclears. Com que és un tema molt complex he demanat l'opinió a experts de dins, ja que es veu que des de dins ho veuen molt clar. Durant molt temps han disposat de tots els protocols corresponents a la ISO 14001, però no s'han pogut certificar. El motiu és que, amb les reduccions de personal que va imposar Endesa des del moment que van anar quedant-se amb Fecsa i les altres companyies territorials, es fa impossible materialment complir amb els protocols.

Algú ens vol fer creure que ens n'hem de refiar d'una 'classe tècnica' sotmesa als interessos d'unes empreses mancades d'RSE???

PS: veure l'editorial del Periódico: Desconfiança nuclear

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS