30.10.06

L'Informe Stern adverteix que el canvi climàtic pot tenir conseqüències desastroses per a l'economia

El Govern britànic ha fet públic un informe que podem aventurar que tindrà importants repercussions per la rellevància de les seves afirmacions i el posicionament que l'administració britànica pren davant un fenomen en què massa sovint l'acció política ha estat mancada de proactivitat i visió de futur i s'ha limitat en excés a atendre les diferents valoracions tècniques sense assumir de manera prou valenta la part de factor de risc que hi ha per a la humanitat.

El document elaborat per Nicholas Stern, adverteix de les conseqüències desastroses per a l'economia que pot tenir ignorar el canvi climàtic, probablement d'importància similar a la gran depressió del 1930, alhora que pot crear 200 milions de refugiats.

L'execonomista del Banc Mundial entreveu un panorama descoratjador si el món no pren mesures per aturar el problema. L'Informe Stern, de 700 fulls i que ja ha estat considerat el més important que encarrega el Govern laborista, adverteix que, si no s'actua ara, el cost serà equivalent a perdre el 5% del producte interior brut (PIB) global a l'any. A més, pot crear milions de refugiats perquè les seves vivendes poden resultar danyades per sequeres o inundacions. El canvi climàtic pot afectar l'accés a l'aigua potable, la producció d'aliments, la sanitat i el medi ambient, i milions de persones passaran fam, subratlla el document.

Més informació al Periódico