12.10.06

Resultats de l'anàlisi del Dow Jones Sustainability Index

El Grup SAM va anunciar les conclusions de l'anàlisi dels resultats del Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World), al qual es van sumar 46 companyies i van ser-ne anul·lades 36. A més, el document disposa d'informació detallada sobre alguns desenvolupaments recents en els grans grups corporatius: com evoluciona el concepte d'inversió sostenible, la consciència ambiental, els productes dirigits a la base de la piràmide i el maneig de riscos dintre de cada sector, entre altres temes.

L'exclusiu indicador només convida les 2.500 empreses més potents del món a participar en el seu procés de selecció. Dividides en sectors, al final només en queda un 10% en representació de cadascun. Les escollides reuneixen el 20% de la capitalització de cada grup industrial. Són empreses punteres segons els criteris del Dow Jones en termes de sostenibilitat. Aquest any, han estat seleccionades 318 companyies. Si accepten la invitació, comença l'examen. Postular-se per al DJSI és gairebé com presentar-se a una oposició. Han d'emplenar un qüestionari de 100 preguntes referents a l'actuació de la seva empresa en les tres matèries que avalua l'índex: econòmic, ambiental i social. Els resultats de l'anàlisi d'aquest any diuen que la competència pel lideratge en sostenibilitat segueix augmentant. Com a conseqüència del prestigi que ha pres el concepte de sostenibilitat, cada vegada són més les companyies que s'esforcen per destacar-se; com a resultat, les diferències entre les empreses del sector són cada vegada més petites. Per contra, hi ha poc consens en la forma de manejar els riscos dintre de la companyia.

Segons l'anàlisi realitzada, són poques les empreses que disposen d'un sistema operatiu que quantifiqui i identifiqui els possibles riscos i les eines per a contrarestar-los. Pel que fa al medi ambient, el canvi climàtic segueix captant l'atenció de la majoria de les empreses. Cada vegada són més les companyies que reconeixen el gran impacte que aquest tema tindrà en les seves futures operacions.

En l'àmbit social, va créixer la quantitat d'empreses que ofereixen els seus productes en els països en vies de desenvolupament, adaptant-ne el packaging, preu i contingut. En termes generals, la sostenibilitat és un tema que segueix creixent en tots els sectors. Paral·lel a això, el mercat de la inversió sostenible va cobrar encara més importància en els últims 12 mesos.

Gas Natural és l'única empresa amb seu a Catalunya present a l'índex. A més altres empreses amb espanyoles: Banc Santander, BBVA, Ferrovial, Telefónica, Iberia, Indra, Inditex, Repsol o les quatre elèctriques, Endesa, Iberdrola, Red Eléctrica i Unión Fenosa.

Diuen els experts en el DJSI que "la felicitat d'entrar dura el temps que trigues a adonar-te que en pots sortir". I que has de renovar el teu lloc, cosa que implica emplenar el qüestionari any rere any. "El pitjor és que et facin fora del selectiu", afirmen des d'Unión Fenosa, estimació en la qual coincideixen els experts. Renovar la plaça implica competir, intentar veure què fan els líders del sector per a millorar i aplicar-lo a l'empresa. Un punt menys és un abisme. "Estar a dins o a fora de vegades és més qüestió de manera que de la gestió de l'empresa, perquè depèn de la nota dels teus rivals", afirmen els experts.

Elaborat a partir de ComunicaRSE