11.10.06

Al voltant d'un article de la CECOT

Ja fa un mes, David Garrofé, el secretari general de la patronal vallesenca CECOT, publicava un article a la Vanguardia en què feia referència a les mancances en la Responsabilitat Social de les Administracions Públiques i alertava del perill d'un excés de regulació de l'activitat empresarial.

No vaig dubtar a felicitar-lo de seguida, pel contingut però sobretot per la legitimitat que té CECOT per expressar aquestes opinions a partir de moment que s'han destacat pel seu ferm compromís amb la RSE. Algunes persones van recriminar-me que el felicités i encara ara algú em parla d'aquest article com a posicions a la defensiva per part de les empreses.

No és una posició a la defensiva quan aquesta organització situa l'RSE com un tema cabdal per a les Pimes, sols que opten per un model de polítiques públiques que incentivi aquestes pràctiques i que afavoreixin el desenvolupament de les empreses.

Podeu llegir l'article i veureu que malgrat el to que molt sovint les organitzacions empresarials fan servir de queixa a les maneres de fer del sector públic, no hi ha arguments contra l'RSE sinó més aviat a favor de l'RSA (és a dir, la RS de les Administracions) i a favor d'un marc que faciliti que l'RSE pugui desenvolupar-se com un marc estratègic de les empreses, afavorint-ne les pràctiques des de l'acció pública, però construint un espai de voluntarietat que, per damunt de la llei, pugui permetre que cada empresa trobi el seu estil, model i grau d'aplicació.