4.11.12

El sector hoteler se sent maltractat quan les dades són molt pitjor del que sembla


Joan Molas, president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics, ha fet unes declaracions al programa "L'entrevista del diumenge" de Catalunya Informació.

L'augment de l'IVA, les taxes aeroportuàries o la taxa turística perjudiquen el sector, i els indicadors no són bons. En les paraules del president dels hotelers es capta la diferència entre una taxa com la turística que revertirà en el sector i que també s'aplica en altres països, de les aeroportuàries fruit de la ineficiència i que serà insostenible. També mostra una gran serenitat davant el procés de creació d'un estat propi per a Catalunya, que difícilment pot afectar el seu sector.

Escolta

Molas indica que les dades no són bones perquè malgrat que el turisme internacional ha crescut, a nivell intern ha baixat molt espectaculament. I de cada a l'any vinent no es preveu que millori gaire.

El govern espanyol s'havia compromès en el programa electoral a abaixar l'IVA al 4% i no solament no han complert sinó que l'han apujat. S'apuja l'IVA i es redueixen els pressupostos destinats als sector, cosa que Molas lamenta perquè el turisme és un sector estratègic que mereix un tranctament diferencial.

Les taxes aeroportuàries tampoc són una bona notícia. El problema és que la majoria d'aeroports no són rendibles econòmicament. S'han construït en clau política i això ara no es pot mantenir i falta valentia per a tancar-ne alguns. El que no es pot es posar taxes per a solucionar aquest problema, perquè es fa insostenible. Cal tancar aquells aeroports que sols tenen, per exemple, dos vols al dia, perquè en cap país es pot sostenir aquesta despesa. En el cas de Catalunya, el problema sols es dóna a Lleida-Alguaire, on caldrà veure si es poden fer acords amb tour-operadors que portin turistes al Pirineu.

Pel que fa a la taxa turística del govern català, Molas lamenta un nou impost en aquest moment, tot i que agraeix al govern que l'ajornés fins després de la temporada d'estiu. El problema és explicar-ho ara quan ja s'han comprat els paquets. Esperem que el client ho vagi acceptant amb el temps, ja que en altres països també es cobren. Molas opina que els recursos recaptats han d'anar exclusivament a promoció i no a infraestructures, ja que alguns alcaldes ja han manifestat que es podrien orientar a arreglar el passeig marítim o a posar flors.

El catedràtic d'ESADE Francesc Pont creu que aquesta taxa s'acabarà implantant a totes les comunitats autònomes, de manera que Catalunya haurà estat pionera. Molas confirma que certament pot succeir però que algunes comunitats ja han dit que no ho faran.

Preguntat sobre el procés de transició nacional per tal que Catalunya tingui un estat propi, Molas creu que el sector no se n'ha de veure afectat i que no ha d'haver-hi cap problema. En tot cas, caldrà veure la definció de la consulta i analitzar molt bé els pros i els contres, els elements positius i els negatius. Es tracta que des del punt de vista econòmic afecti el mínim possible, si és que ha d'afectar, i que es faci l'esforç per a buscar les solucions menys traumàtiques.

Per altra banda, en contra del que es diu aquests dies sobre agrupar els festius al voltant del cap de setmana, el president dels hotelers no creu que hagi de ser perjudicial per al sector, i que en tot cas en altres països també funciona així i és una mesura prou racional.