10.11.12

Els berlinesos no van actuar “contra les lleis sinó més enllà de les lleis"

  • ‘Cauen els murs’, el vídeo contra la por, el vídeo per un futur obert a l'abast de la ciutadania
Tal dia com avui el mur de Berlín va caure. Les cròniques de l’època recorden que un dia abans de l’esdeveniment ningú l’hauria pensat possible, i tanmateix el mur va caure.

Avui, 23 anys després, Miquel Calçada, Salvador Cardús i Vicent Partal han publicat un vídeo per esperonar el vot a les properes eleccions catalanes amb els fets de Berlín com una metàfora de les aspiracions catalanes.

La filmació, narrada per Calçada, recorda que els berlinesos no van actuar “contra les lleis sinó més enllà de les lleis. Perquè les lleis no estan per sobre de les persones sinó que han de servir les persones”. “Ningú no pot aturar la força de qui vol decidir el seu futur en llibertat. Cap constitució, cap rei, cap exèrcit”, afirma.

En els propers mesos haurem de parlar de quan és ètic no complir la llei. Quan el marc legal s'usa en contra dels valors democràtics és ètic que es produeixi un punt de trencament. Si l'estat no és capaç d'aportar les vies formals per a canalitzar la nova expressió democràtica, la democràcia passarà per davant de les lleis deslegitimades i inviables. Així com Catalunya va perdre les seves Constitucions i la seva sobirania per la força de les armes ara fa 300 anys, el camí actual permetrà recuperar-les per vies estrictament democràtiques i pacífiques. Un trencament de la legalitat pot ser absolutament reprobable o pot ser una necessitat ètica.

La iniciativa ha tingut una ràpida difusió a través de la xarxa, convertint-se en un dels temes més comentats des de l’inici de campanya. Tot i publicar-se a mitjanit ja suma prop de 30.000 visualitzacions a Youtube.