27.2.11

Vancouver visita Barcelona per a explicar el model de sostenibilitat i altres aspectes organitzatius dels seus Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern


Aquest dimecres (23-F) vaig participar, com a membre de la Comissió de Voluntariat de la Candidatura, en el seminari organitzat per l’Oficina Tècnica de la Candidatura Barcelona Pirineu 2022 amb l'objectiu d'ampliar coneixements sobre els aspectes organitzatius específics d’uns Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern. En aquesta ocasió la mirada s’ha centrat sobre l’experiència de la darrera cita olímpica de l’any 2010 a Vancouver.
Aquest cop, i en el marc incomparable del Museu Picasso de Barcelona, s’ha dut a terme una intensa sessió d’obtenció d’informació sobre els darrers Jocs d’Hivern gràcies a la presència de la directora de Sostenibilitat de Vancouver 2010, Ann Duffy, i del Cap del Departament d’Enginyeria de la Ciutat de Vancouver, Peter Judd.

Ann Duffy, que ha explicat els principals criteris que a Vancouver van determinar el projecte dels Jocs i la seva posterior execució, ha ressaltat que un d’aquests aspectes claus, i que va ser treballat de forma transversal per a tota l’organització, va ser la gestió de la sostenibilitat. També ha expressat com un factor d’èxit la importància de tenir converses amb totes les parts implicades i amb el territori per "entendre quines són les necessitats", així com determinar clarament des d’un inici, quines són les responsabilitats que cadascuna ha d’assumir de l’execució del projecte. Tan pel bon funcionament dels Jocs pròpiament, com sobretot "de cara a l’herència que s’obtindrà d'aquest gran esdeveniment.

Ann Duffy ha indicat que un dels trets diferencials i de més èxit de la candidatura canadenca han estat els criteris de sostenibilitat, i ha valorat com a una decisió molt encertada que la candidatura Barcelona Pirineu 2022 els tingui en compte, tant des del punt de vista social, com econòmic o ambiental.

Per la seva banda Peter Judd, ha posat èmfasi en el fet que la ciutat de Vancouver, més enllà de construir la nova àrea dedicada a la Vila Olímpica pels atletes, va aprofitar els Jocs per tal de remodelar i modernitzar les seves instal·lacions esportives, fins al punt que només van construir un nou equipament per a acollir les diferents proves olímpiques de gel que es van duu a terme a la ciutat, també ha exposat que alguna d’aquests equipaments remodelats ha permès incorporar nous serveis ciutadans (com centres cívics o biblioteques). I per últim ha explicat com els Jocs va afectar a la dinàmica dels serveis municipals, que en alguns casos es van haver d’incrementar per acollir no només a les delegacions esportives, sinó a tots els visitants arribats a Vancouver amb motiu dels Jocs, fins al punt que la majoria dels funcionaris i treballadors municipals van abandonar les seves tasques habituals per incorporar-se a l’equip organitzatiu dels Jocs.

En resum, per segon cop des de l'Oficina Tècnica es valora molt positivament el intercanvi d’informació que s’ha realitzat amb la ciutat de Vancouver, i que a més s’ha pogut fer extensiva al centenar de persones que vinculats als diferents òrgans o comitès de la candidatura o que ha n estat invitades expressament a assistir aquest Seminari, entre els que es trobaven el Director del Consell Català de l’Esport, Sr. Albert Marco, el Delegat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Pere Alcober, el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Sr. Ramon Carreres, així com diferents alcaldes, presidents de consells comarcals del Pirineu.

Pel Comissionat del projecte Barcelona Pirineu 2022, Enric Truñó, “l'èxit dels Jocs de Vancouver va ser fruit d'una bona organització de les competicions esportives, però especialment per seguir "la lògica de la sostenibilitat". "Ens han deixat el llistó molt alt, però en aquest tema no hi ha camí enrere", ha remarcat.


Vaig recollir aquestes notes de l'exposició sobre sostenibilitat que van fer sobre les compromisos de la candidatura:

Bid commitments
· On time, on budget
· Aboriginal/indigenous people inclusion and econòmic, culturla and sport legacies
· Inner city and social inclusion
· Zero waste, carbon neutral, low footprint
· Leed green Building cert. – silver mínimum
· Econòmic developement – local regional sourcing. Community benefits
· Canada’s games
· Strong sport performance
· Systems-based management approach

Sustainability Strategy
1. Accoutability
2. Environmental stewardship
3. social inclusion & responsability
4. aboriginal participation
5. econòmic benefits
6. sport for sustainable living

PD: Els esdeveniments i els equipaments han d'integrar la sostenibilitat. Però en primer lloc han de complir les normatives de seguretat. Dic això després de llegir la notícia segons la qual l'Ajuntament de Barcelona, amb el vist-i-plau del Govern, ha tancat provisionalment la seu del Memorial Democràtic -un museo dedicat a la memòria històrica impulsat per l'aleshores conseller Saura- per no complir les normatives de seguretat en les sortides d'emergència, l'aire acondicionat i la ventilació.

PD: Bones pràctiques ambientals al Museu Picasso