26.2.11

Una empresa catalana innova fent més assequible l'extracció d'energia del mar

La proposta patentada per Sea Electric Waves té com a novetat que es pot instal·lar en els espigons que protegeixen els ports dels temporals. Això comporta certs avantatges: és més fàcil d’instal·lar, l’electricitat pot ser transportada amb més facilitat a la xarxa i s’allarga la vida útil de la infraestructura marina. Es tracta d’un sistema que requereix una inversió inicial i de manteniment força menor que d’altres que s’estan desenvolupant per obtenir energia elèctrica a partir de les onades del mar.



Prototip instal.lat al Port de Sant Feliu de Guixols
Prototip instal.lat al Port de Sant Feliu de Guíxols
Aquest tipus d'energia alternativa mostra un gran potencial de futur, especialment en els països que tenen una gran longitud de costa, com ara Espanya, el Regne Unit, Austràlia i els Estats Units. Només que, a diferència dels sistemes solars i eòlics, encara és en fase inicial d’experimentació i desenvolupament comercial.

La proposta de Sea Electric Waves, que va començar el procés d’acostament al mercat en el concurs d’idees de negoci, de l'ens de la Generalitat, ACC1Ó, ha estat considerada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) d’alt interès científic, i consisteix en una plataforma modular, a tocar d’un espigó que genera energia elèctrica mitjançant el sistema anomenat columna d’aigua oscil·lant. Quan l'onada pressiona l’interior de la plataforma, l’aire que conté es comprimeix en la part superior del mecanisme. Aquest aire comprimit és conduït fins a una turbina on el seu moviment rotacional crea energia elèctrica. Els sitema ideat per Sea Electric Waves permet transportar l’energia produïda pel generador fins a terra ferma per a la seva posterior connexió a la xarxa elèctrica. En conjunt, requereix menys inversió i menys despesa de manteniment que la resta d'innovacions per a treure energia del mar proposades fins ara.

Durant el primer trimestre d'enguany, un prototip d'aquest sistema romandrà instal·lat temporalment al port de Sant Feliu de Guíxols, amb la intenció de constatar els resultats de les simulacions realitzades en el laboratori.

Sea Electric Waves: www.sea.cat
Font: Jornal.cat