12.2.11

S'ha engegat l'Associació Mundial per al Turisme Sostenible

S'ha creat oficialment l'Associació Mundial per al Turisme Sostenible. És auspiciada pel Ministeri de Turisme de Costa Rica i recolzada pels governs francès i noruec, juntament amb el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i l'Organització Mundial del Turisme (OMT). Estarà enfocada en set àrees temàtiques: marcs de política, el canvi climàtic, el medi ambient i la biodiversitat, la mitigació de la pobresa, el patrimoni cultural i natural, les pràctiques de turisme sostenible per al sector privat i finançament i inversions.

El Secretariat d'aquesta innovadora associació mundial es troba amb la Divisió de Tecnologia, Indústria i Economia (DTIE) a París, França, i l'èmfasi serà posicionar el turisme en una via sostenible a escala mundial.

"L'Associació serà un fòrum dinàmic i actualitzat on als països que estan interessades en el turisme sostenible seran capaços de aprendre dels esforços reeixits dels altres membres i obtenir-ne assistència tècnica. De la mateixa manera promourà el diàleg constant, l'intercanvi d'experiències, buscant solucions als problemes que són comuns en el sector del turisme", va dir Gina Guillén Grillo, assessora en Sostenibilitat i Afers Internacionals del ministre de Turisme de Costa Rica.

El turisme és una de les indústries més grans del món i és una font d'ingressos important per als països en vies de desenvolupament. Però, si no es gestiona bé, el turisme també pot posar en perill els recursos naturals d'un país a causa d'una major demanda en el consum d'aigua, energia, i generació de deixalles, portant així a la degradació del medi ambient i a un impacte negatiu en les poblacions locals.

"El sector del turisme ha estat cada vegada més reconegut com un motor clau per al creixement econòmic, especialment en els països en desenvolupament i menys desenvolupats. No només és responsable d'una proporció important del PIB mundial (5%) i de l'ocupació (6 -7%), sinó que és també una font important d'inversió estrangera ja que assoleix fins a 30% de les exportacions de serveis del món.

El nombre d'arribades de turistes internacionals s'espera que arribi a 1,6 bilions el 2020, "va dir Luigi Cabrini, director de Desenvolupament Sostenible del Turisme a l'Organització Mundial del Turisme (OMT).

L'Associació també estarà enfocada en set àrees temàtiques: 1) marcs de política, 2) el canvi climàtic, 3) el medi ambient i la biodiversitat, 4) la mitigació de la pobresa, 5) el patrimoni cultural i natural, 6) les pràctiques de turisme sostenible per al sector privat i 7) El finançament i inversions.

"L'ampli abast geogràfic de l'Associació, així com la profunditat de l'experiència dels seus membres, li permetrà adaptar, replicar i ampliar projectes reeixits de qualsevol soci en altres regions, amb la participació dels sectors públic, privat i consumidor, identificació de oportunitats de projectes i creació d'oportunitats de finançament i informació sobre les polítiques que beneficiaran el desenvolupament i la promoció de la sostenibilitat en el turisme, "va dir Gérard Ruiz, President de l'Associació Mundial per al Turisme Sostenible.

Fins ara, l'Associació Mundial està formada per 18 governs nacionals, cinc organitzacions de les Nacions Unides, l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), 17 organitzacions internacionals i de negocis, així com 16 organitzacions no governamentals que demostraran el seu compromís a promoure la sostenibilitat en el sector turístic. Moltes d'aquestes organitzacions han participat en un Grup de Treball Internacional (iniciativa francesa) que va començar fa cinc anys com a part del Procés de Marràqueix i han treballat amb èxit junts en projectes d'alt impacte en turisme sostenible.

"És essencial canviar el sector del turisme cap a modes de consum i producció més sostenibles, que ajuden a millorar les condicions ambientals i socials de les destinacions turístiques. L'Associació Mundial per tant té per objecte facilitar el canvi cap a una "Economia Verda", que ofereix importants contribucions als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, i l'oportunitat d'augmentar la resistència de la indústria davant d'un context global que canvia ràpidament ", va dir Arab Hoballah, Cap del PNUMA Consum i Producció Sostenible.

Febrer de 2011
Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global