- El 10% de la població consumeix el 80% dels recursos a nivell mundial
- La jornada sobre Economia circular celebrada a la Fira de Sant Miquel analitza els processos a seguir dins del sector agroalimentari per assolir la sostenibilitat
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, ha dit que s’ha de redissenyar el sistema alimentari per tal que sigui sostenible i vetllar per a una economia circular i col·laborativa. “Cal avançar en evitar el malbaratament alimentari i en promoure la bioeconomia. Hem de fer entre tots un país més sostenible i just, i per aconseguir-ho el sector agroalimentari és bàsic”, ha assegurat. La consellera ha inaugurat la jornada tècnica sobre Energia circular en el sector agroalimentari que s’ha celebrat aquest matí a la Fira de Sant Miquel, organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.
La Directora de la Fundación Economía Circular, Anabel Rodríguez ha explicat que l’objectiu de l’economia circular és que el valor dels productes, els materials i els recursos (aigua, energia, etc.) es mantingui en l’economia durant el major temps possible, i que es redueixi al mínim la generació de residus. Es tracta d’implementar una nova economia basada en el principi de “tancar el cicle de vida dels productes, els serveis, els residus, els materials, l’aigua i l’energia”. Una de les dades que ha aportat és que el 10% de la població consumeix el 80% dels recursos a nivell mundial i es pressuposa que la població creixerà, per la qual cosa no hi haurà recursos per a tothom. “Estem davant d’un sistema insostenible”, confirma.
Rodríguez ha posat una sèrie d’exemples de com es pot aplicar l’economia circular en el sector agroalimentari. “Cal treballar en una gestió adequada dels residus, en els processos d’optimització i reutilització de l’aigua en aquelles activitats on es pugui. Cal establir sinergies amb d’altres indústries i companyies per aprofitar estocs de materials, d’energia, d’aigua, etc., i on els productes i residus d’uns puguin servir com a fonts de matèria prima per al desenvolupament d’altres”.
Anabel Rodríguez també ha parlat de la importància de vetllar pel desenvolupament i potenciació d’energies renovables, treballant en temes com els biocombustibles de segona i tercera generació, i ha insistit en que cal lluitar per reduir dràsticament el malbaratament alimentari. Com a conclusió, ha afegit que el desenvolupament de l’economia circular hauria d’ajudar a disminuir l’ús dels recursos, a reduir la producció de residus i a limitar el consum d’energia.
Durant la taula rodona que s’ha desenvolupat dins de la jornada s’han explicat diverses experiències d’empreses que han incorporat l’economia circular en els seus processos. Una d’elles és la Cooperativa Cadí, empresa que, per exemple, ha reduït l’ús de les aigües en els seus processos de producció de 2,5 milions de litres a 1 milió o que està utilitzant la base de les proteïnes de la llet i els residus de la patata per produir un film de plàstic. També, dels subproductes com la lactosa elabora estabilitzants i conservants per als embotits, i també recicla l’aigua amb sal per a l’elaboració del pinso.
Els participants han explicat que la major part de les cooperatives agràries estant treballant per un model d’economia circular que faci més sostenibles els seus processos de producció. Com a exemple, cal dir que 149 cooperatives de tot Catalunya tenen 348 punts de recollida d’envasos i que de tots els recollits se’n reciclen el 93,6%.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada