Avui és 12 d'octubre. Oficialment és festa però molts catalans pensem que no tenim res a celebrar. I per això, de manera cívica i pacífica, avui treballem o, senzillament, no fem cap mena de celebració. Jo em passaré el dia sencer treballant.
No es tracta d'una oposició per raó de la data de la descoberta d'Amèrica com fan alguns grups d'esquerra. Algun dia s'havia de produir la trobada entre els dos continents i és evident que tindria coses bones i dolentes, però alguns en fan una lectura amb ulls del sXXI que està fora de lloc, a banda de basar-se en la història tergiversada que ha venut Castella i que encara avui s'accepta com a oficial, malgrat que fa aigües per totes bandes. En aquest mateix sentit de simplificació, es fa servir Colom com a buc expiatori, cosa que no té cap sentit més enllà que ell va liderar l'expedició al Nou món. Però no se li pot atribuir el genocidi que després hi van fer els castellans, i altres estats també.
En vaig parlar fa uns dies a la reflexió "En Colom no va ser esclavista, ans va lluitar amb totes les seves forces per evitar que els indis fossin esclavitzats".
Per tant, el meu #ResACelebrar té matisos. Esclar que podem commemorar la Descoberta. I alhora ser crítics amb la colonització, per descomptat. I esclar que els espanyols tenen dret a celebrar la festa del Pilar. Jo no ho celebro perquè no és la meva festa; i és una festa d'origen franquista, que la democràcia no va saber netejar, que es vincula a un projecte nacionalista espanyol, fins i tot imperialista, que no sols no comparteixo sinó que combato.
La "Fiesta de la Raza", ara reconvertida en "Fiesta de la Hispanidad", em provoca un sentiment de rebuig pel seu origen, per tots aquells que l'han utilitzada, i per tot allò que significa avui. A més, cada 12-O grupúsculs espanyolistes es manifesten remorant el passat i en contra del dret dels catalans a decidir el nostre futur col·lectivament i democràticament. S'hi llueixen símbols que en països veritablement democràtics estarien prohibits. I és que molts d'ells són feixistes. Altres potser no però defensen una democràcia limitada, on la unitat sacrosanta de l'estat espanyol passa per davant de la democràcia.
Cada cop més ajuntaments i algunes empreses tenen obert i estan funcionant el 12-O, sigui per raons polítiques o pràctiques. Però fins i tot en el cas d'algunes empreses que -sense fer gaire soroll- ho han fet per raons pràctiques, mostren que la fiesta nacional ja no és res sagrat i, en darrer terme, també evidencien la desconnexió mental d'Espanya.
La notícia ha saltat en un sol cas, l'ajuntament de Badalona, pel fet de ser una ciutat important, perquè ho van divulgar, i segurament perquè el PP hi havia governat l'anterior mandat, amb el polèmic Albiol com a alcalde. Seria difícil imaginar que no hagi estat ell l'instigador de la repressió judicial. El cas és que la delegada del govern segueix destinant recursos públics a actuar com una autèntica Sagrada Inquisició, posant pals a les rodes a les institucions públiques per raons ideològiques, especialment als ajuntaments. L'ordre judicial està fora de lloc ja que no només indica que els funcionaris no poden treballar el 12-O sinó que ni els regidors podrien anar-hi, i contra això el govern municipal ha fet un acte de no acatament i insubordinació. Com toca en aquests moments davant lleis injustes i la politització de la justícia. Un episodi més en la utilització de la justícia per a no afrontar un gran tema que és de base política.
Recomano aquests dos articles d'avui, d'on retallo un fragment:
Vicenç Villatoro a l'ARA: 12/10: Alguna cosa a celebrar.
L’arribada de Colom a Amèrica i la fixació d’una ruta entre dos continents és un fet importantíssim en la història de la humanitat. Una altra cosa són les conseqüències que va tenir. [...] La data només pot ser considerada absolutament fatídica per als qui creuen que el millor és ignorar, no conèixer, aïllar, mirar cap a una altra banda. ¿Era millor que els dos continents haguessin estat per sempre més aïllats, sense ni tan sols saber que l’altre existia? Ignorar no és mai la solució. Saber i conèixer sempre és millor. I tard o d’hora l’aïllament s’hauria acabat trencant, i en qualsevol circumstància això hauria tingut conseqüències bones i dolentes. Des de la perspectiva del coneixement, al marge del que va venir després, en la data hi ha coses a celebrar. I Colom mereix un monument. (Una altra cosa és l’explotació que després se n’ha fet: el Día de la Raza, la Hispanidad feliç, l’èpica franquista, l’apropiació feixista... És a dir, triar les pitjors conseqüències del 12 d’octubre, i celebrar-les.)Ferran Sáez a l'ARA: 12 d’octubre. Hem de ser crítics amb Colom, però no podem enderrocar la primera estàtua amb què ensopeguem:
[...] En alguns casos concrets parlar de genocidi no resulta exagerat. En tot cas, fer-ne responsable Colom és si fa no fa com culpar els germans Wright, pioners de l’aviació moderna, d’haver propiciat el llançament de la bomba atòmica d’Hiroshima des de l’Enola Gay [...]
Bartolomé de las Casas fou la gran icona de l’esquerra indigenista llatinoamericana durant molts anys. Va arribar al que avui és la República Dominicana l’any 1502 i, després de veure aquell panorama desolador, va iniciar a partir del 1514 una aferrissada i incansable defensa dels indis contra els abusos dels encomenderos (els espanyols que tenien assignats grups d’indis en règim de veritable esclavatge, tot i que legalment eren lliures). És llavors quan Las Casas proposa a la Corona espanyola la primera importació d’esclaus africans, concretament 4.000 persones. Sí, ho han llegit bé. Las Casas argumenta que, tenint en compte tant el testament d’Isabel la Catòlica del 1503 com les butlles alexandrines promulgades a Roma el 1493, els indígenes americans eren súbdits de la Corona, no pas esclaus. Els africans comprats als portuguesos, en canvi, no tenien aquesta condició jurídica i, en conseqüència, podien servir per alleugerir les terribles condicions dels indis. Qui vulgui veure racisme en tot això s’equivoca de ple. Aquest concepte és molt posterior; en el seu sentit modern l’utilitza per primer cop François Bernier l’any 1684. Des de la perspectiva del seu temps, l’argument de Las Casas era benintencionat, encara que avui ens sembli un despropòsit indefensable i abominable. En casos així sempre hi ha un dilema: brandar el pinzell gruixut i treure els milers i milers d’estàtues d’aquest frare dominic que hi ha escampades arreu d’Espanya i Amèrica o bé analitzar els seus textos amb l’implacable escalpel de l’hermenèutica. [...]
Publicacions anteriors sobre aquest tema
- 2.10.16 [REFLEXIÓ] En Colom no va ser esclavista, ans va lluitar amb totes les seves forces per evitar que els indis fossin esclavitzats. Fa uns dies va generar polèmica la proposta del grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, que va proposar la retirada del monument a Colom perquè simbolitza la submissió de les poblacions indígenes d'Amèrica Llatina.
- 2.12.13 Òmnium declara el 6 de desembre dia laborable. Seguint el compromís d'Òmnium Cultural, i coherent amb el posicionament portat a terme en els darrers anys, tant pel dia de la Constitució com pel dia de la Hispanitat, Responsabilitat Global tampoc no farà festa i actuarà com un dia feiner normal. El procés vers la secessió de Catalunya ja ha entrat en la fase definitiva, i l'activisme es fa necessari en la línia de passar a ser un país normal i sempre de manera respectuosa amb tota la diversitat de punts de vista.
- 12.10.13 Un dia més... treballant. Avui és 12 d'octubre. Oficialment és festa però molts catalans pensem que no tenim res a celebrar. I per això, de manera cívica i pacífica, avui treballem o, senzillament, no fem cap mena de celebració.
- 11.10.09 Columbus Day as a trending topic [ca][es][en]. Aquest apunt és per informar sobre la necessitat d'investigar més a fons en la història. El 12 d'octubre és l'aniversari de l'arribada de Colom a les Amèriques. Han passat més de cinc segles i encara hi ha moltes coses que no són prou clares. Què tal si redescobrim el descobridor? Això que uns anomenen Dia de la Raça o de la Hispanitat i altres Columbus Day és un dia perfecte per començar. Aquest any, els usuaris de Twitter de tot el món poden emprar aquesta etiqueta per enviar un missatge al món: la història ha de ser revisada (en anglès: history must be revised). Colom podria no haver estat el responsable del genocidi sinó una víctima de l'art de reescriure la història, una habilitat de la Corona de Castella servint-se de la Inquisició. Molts investigadors han publicat articles i llibres sobre el tema. Des del peruà Luis Ulloa fins al nord-americà Charles J. Merrill (que Cossetània acaba de traduir al català) i, per descomptat, el català Jordi Bilbeny, actualment a l'Institut Nova Història. L'esdeveniment és massa important per a la humanitat perquè quedi en silenci. Així, durant el Columbus Day d'aquest any us proposem que marqueu les vostres piulades al Twitter i els vostres apunts amb aquestes dues paraules (Columbus Day) i que els enllaceu a apunts (com aquest mateix o altres que conegueu) on es reclami la necessitat d'investigar més a fons en la història. Moltes gràcies.
- Honorant Colom, Catalunya honora els seus fills. Quan el 1881 es va decidir aixecar un monument dedicat a Colom hi havia una voluntat a manifestar la catalanitat de la tasca del descobrimen i la colonització d'Amèrica. Això es va veure clarament en el lema del projecte guanyador del concurs que deia: "Honrando a Colón Catalunya honra a sus hijos" i amb les quatre escultures de pedra que es situaren entre els contraforts que recolzen la columna. Aquestes representen a quatre catalans que van participar en l'empresa, són.... Notícia a la Vanguardia: Dos investigadores de Estados Unidos apoyan la catalanidad de Cristóbal Colón
- 13.4.09 Escoles multiculturals substitueixen el Dia de la Hispanitat pel Dia de les Cultures. "Nosaltres tenim molts estudiants sud-americans, que es poden sentir ofesos al recordar la conquista de la seva terra per part dels espanyols", es justifica la directora de l'escola.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada