29.3.08

L'Administració Pública necessita una injecció urgent de Responsabilitat Social


Entre els aspectes que ens preocupen de la Responsabilitat Social de l'Administració Pública (RSA) en volem destacar dos: la interferència dels interessos polítics i la interferència dels interessos empresarials.

Interferència dels interessos polítics, entès en el sentit dels interessos partidistes en el sentit més corporatiu i pejoratiu. Un exemple el tenim aquests dies amb la qüestió del transvassament d'aigua entre rius. El partit que més clarament s'havia posicionat contra els transvassaments en una de les principals claus de la campanya, ara en promou un, i el paroxisme arriba a límits ben capciosos, com podem captar de la notícia del Periódico que reproduïm:
Baltasar creu que s'ha d'inventar un terme que defineixi la "captació". "No em val la prova del diccionari, el del Segre no és un transvasament". Així de rotund es va mostrar el conseller Francesc Baltasar sobre la polèmica de la terminologia que s'ha d'usar per definir el pla de Medi Ambient."Els diccionaris s'adapten als usos, i com que no hi ha precedents d'una captació provisional, encara no existeix una paraula que la defineixi. Els diccionaris van darrere la imaginació", va sentenciar davant desenes d'estupefactes periodistes. "Estic segur que vostès els periodistes trobaran el terme", va dir Baltasar sense adonar-se que, sovint, aquestes expressions van lligades al cognom de qui innova.
Interferència dels interessos empresarials, davant els quals la política no sap o no vol posar un fre raonable d'acord a l'interès públic i a la mínima ètica necessària. Un exemple interessant és sobre les farmacèutiques i en concret recomanem la lectura de la carta de protesta que un pagès va enviar a la consellera de Salut:
Soc Josep Pàmies, pagès de Balaguer, membre de Slow Food i Assemblea Pagesa de Catalunya, entitats preocupades per l’alimentació com a font de salut. Sé que és difícil que aquesta carta arribi a les seves mans, però espero que la persona o persones que filtren la seva correspondència entenguin els motius que em porten a intentar-ho.

A nivell personal des de fa una pila d’anys intento recuperar per l’alimentació humana tot un seguit de plantes mal anomenades males herbes totes elles amb una o altra propietat preventiva de malalties. He pogut introduir al mercat amb molta dificultat noves amanides provinents d’aquestes “males herbes” que fins fa una dècada jo mateix eliminava amb herbicides, donada la formació química de producció agrícola que havia rebut. Seria molt llarg d’explicar, però he pogut fer aquests últims anys una reconversió de la meva manera de produir aliments, cap una forma més segura per la societat, sense tant arsenal químic del que encara avui els pagesos tenim a l’abast.

Descobrir als 59 anys l’engany de la indústria dels fitosanitaris agraris, íntimament lligada a la industria farmacèutica, descobrir a la meva edat que he col·laborat, segurament, a que les malalties cròniques de la societat hagin augmentat de la forma que ho estan fent, en bona part degut a una alimentació tan plena de residus pesticides, antibiòtics, hormones, etc.
continuar llegint
Per a lluitar contra aquestes dues perversions cal un enfortiment de la ciutadania (empoderament) i calen eines específiques. Per al primer dels problemes plantejats, trobo un model interessant fer un seguiment de les promeses electorals.
Campanya "Adopta una promesa". La campanya "Adopta una promesa (polítics: compliu o marxeu!)" vol fer un seguiment del compliment de les promeses de diferents institucions a l’àmbit de Catalunya, en prioritat les relacionades amb la gestió de la Generalitat. Està oberta a qualsevol persona interessada, a la qual es demana que informi sobre el compliment o incompliment
d’almenys una de les promeses del "document programàtic" de l’Entesa Nacional de Progrès durant la legislatura 2006-2010. Entreu al web:
http://adoptaunapromesa.respolis.cat/

No és garantia de res, però la ciutadania ha d'actuar, i especialment si tenim en compte l'actitud generalment acomplexada o interessada del periodisme.

Per al segon problema, la interferència dels interessos empresarials, calen mecanismes més complexos, ja que no es tracta tant de mesurar una promesa electoral sinó com l'interès públic se sotmet a l'interès empresarial sense cap mena de transparència ni capacitat d'anàlisi. Al costat d'una major demanda de Responsabilitat Social de les Empreses, el sector públic ha de sentir la pressió ciutadana en la capacitat de mesurar la influència dels lobbies de pressió.

Segurament l'augment de la consciència social sobre aquests abusos hauria de facilitar una major pressió damunt la classe política i el sector públic en general per tal que hagin de demostrar la netedat ètica de les decisions que es prenen. Fa anys les ONGs van triomfar en els objectius de sensibilitzar en matèria ambiental. La incorporació de la transparència i la capacitat de donar resposta dins el sector públic en els temes importants de debò és ara el gran repte pendent mentre fan mesures de distracció amb això que en diuen la participació ciutadana.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS