4.3.08

La Campanya Cel Fosc difon el programa educatiu 'Globe at Night', promogut per la NASA

La Campanya Cel Fosc difondrà en la Regió de Múrcia el programa educatiu i científic 'Globe at Night', promogut per la NASA i que pretén sensibilitzar i difondre la problemàtica de la contaminació lumínica.

Aprofitem aquesta notícia per a sumar-nos a la demanda d'un compromís "ferm i decidit" per part de les Administracions Públiques per a elaborar ordenances municipals i una llei autonòmica de prevenció de la contaminació lumínica d'acord amb els estudis científics i les normatives europees més avançades (com són la llei estatal eslovena o la llei regional de Lombardía -Itàlia-).

L'any 1988 vàrem començar a formar educadors ambientals i els anys 1989 i 1991 vam dues escoles d'educació ambiental. L'observació dels estels no formava part només d'una activitat sobre astronomia sinó que era una manera de connectar els moviments dels astres amb els cicles de la natura i aquests amb la vida humana, fent referència també a tots els aspectes culturals. Us convidem a veure una fitxa d'observació del cel de l'hivern d'aquella època.

L'excés d'il·luminació nocturna en entorns urbarns i especialment el fet que molts focus d'irradiació lumínica escampessin la llum cap al cel era una dificultat per a observar l'estelada. Però, com és propi d'una escola d'educació ambiental i de persones sensibilitzades per les matèries ambientals, també formava part de les nostres inquietuds els incipients coneixements sobre l'afectació de certes espècies animals i especialment la despesa energètica supèrflua.

Des d'aquelles dates, que estem compromesos en la defensa dels valors ambientalistes, i específicament amb la voluntat de disposar d'un cel fosc a la nit.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS