6.11.07

Schuster i la responsabilitat de professionals, clubs i empreses en els temes 'no fàcils'

Les declaracions de l'entrenador del Reial Madrid, Bern Schuster, són tota una mostra de males pràctiques -absolutament irresponsables- en la dimensió comunitària i de valors socials. Després del partit Sevilla-Reial Madrid (2-0), Schuster va ironitzar a la sala de premsa quan se li va preguntar per l'actuació d'Alfons Xavier Álvarez Izquierdo (del col·legi català), i va respondre el següent: "¿És català? No hi ha res més a dir".

Cal dir que el Comitè d'Àrbitres de Futbol de Catalunya "condemna amb fermesa" les declaracions de Schuster per "insinuar" que l'àrbitre del partit havia actuat en contra dels interessos del Madrid "pel fet de ser originari de Catalunya", i ha emplaçat la Comissió Antiviolència a estudiar les declaracions que va fer dissabte passat l'entrenador del Reial Madrid, l'alemany Bernd Schuster, i que, si escau, se li imposi una sanció. Els àrbitres catalans han afegit: "Creiem que aquestes declaracions han de ser motiu d'estudi i, si és necessari, de sanció per part de la Comissió Antiviolència de la Federació Espanyola de Futbol, ja que poden generar violència, a més d'incitar a l'odi entre els diferents territoris".

De fet, l'evidència de la seva absurditat faria inútil comentar-les, ja que fou absolutament clar que l'entrenador alemany va agafar-se al primer que li va semblar per tal de distreure l'atenció sobre la derrota i el mal joc del seu equip.

Però el que és preocupant és precisament això: que la solució fàcil, la primera que li ve al cap, sigui aquesta presumpció de mala intenció de l'àrbitre pel fet de ser català. Això vol dir que hi ha un clima social, un estat d'opinió que ho facilita. Fet prou evident d'altra banda: no calia aquesta declaració per a constatar aquesta evidència.

Tres consideracions més:

  1. Donat que les declaracions no només estan fora de lloc sinó que tenen un rerefons xenòfob, i que fomenten la mala relació entre els pobles, haurien de ser retirades per part del propi autor.

  2. Donat que estan fetes com a entrenador d'un club, seria convenient que aquesta empresa que el té contractat també exposés el seu punt de vista. Encara que els professionals disposin d'una gran singularitat i autonomia de criteri, és evident que treballen per a una empresa. Un dels fonaments de la Responabilitat Social rau a assumir la responsabilitat damunt allò que fan els subcontractats i proveïdors...

  3. Donat que aquests aspectes tenen una gran rellevància en la vida de les societats modernes (no ens referim al futbol sinó a les relacions entre comunitats, entre cultures, entre civilitzacions...), quan es fa evident que hi ha un estat d'opinió agressiu i unes actituds xenòfobes latents, ens trobem amb una matèria social que ha de ser abordada no només des dels poders públics sinó des d'altres organitzacions socials i des de les mateixes empreses en el marc de la seva responsabilitat.


Davant dels grans reptes i problemes d'un territori les empreses socialment responsables no poden quedar-ne al marge. Entre altres coses perquè aquestes dinàmiques socials perilloses i tòxiques que enverinen l'ambient difícilment són abordables des d'uns sectors públics i polítics que, en part, estan a l'arrel de les causes.

És per això que, en un Territori Socialment Responsable, les empreses i totes les organitzacions (especialment aquelles que es caracteritzin per la seva RSE) han de preocupar-se per fer allò que estigui a les seves mans per a abordar aquestes qüestions. O són part de la solució o són part del problema.

Malaudament, el sentit d'RSE a les nostres latituds encara es preocupa massa dels 'temes fàcils'. No neguem que la gestió dels propis impactes passa per davant. Sens dubte. Per això, atorguem aquesta alta responsabilitat a aquelles empreses que ja tenen un compromís més desenvolupat en la seva RSE.

Però més enllà de l'RSE en els propis impactes, hi ha una preocupació referent als reptes de la societat que no pot quedar en les 'cosetes fàcils'. Les qüestions que tenen fons han de ser abordades des de la dimensió social i comunitària de l'RSE

Veure notícia a El Periódico: Els àrbitres catalans demanen a la Comissió Antiviolència que intervingui en el 'cas Schuster'

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS