19.11.07

Enllà i ençà dels límits legals. O la diferència entre construir imatge o haver de reparar-la

Que la pràctica de l'RSE vol dir anar més enllà de la llei ja ho sabem. Per descomptat, parteix del compliment d'aquesta.

Avui surten dues notícies interessants a la premsa:

L'una segons la qual IKEA substituirà uns matalassos [notícia català - castellà] que tenen uns components que no responen al nivel de qualitat de l'empresa ha establert. Malgrat que estan dins del marc legalment permès, la companyia assumirà no només la substitució sinó la recollida domiciliària. O entenen que el tema és greu (i que els límits legals es queden curts) o bé volen fer una demostració de quina és l'exigència del seu compromís. Sigui com sigui, donat que estaven dins dels límits legalment permesos, en general podem dir que la seva imatge en surt enfortida i la confiança que ens mereix reforçada.

La segona va sobre l'aigua que es beu en certs barris de Barcelona [notícia català - castellà], la qual pot produir càncer al cap de períodes prolongats d'ingerir-ne. Es tracta d'aigua procedent del Llobregat que, de vegades, supera els nivells màxims permesos de trihalometans, un compost químic que, consumit a llarg termini, pot tenir efectes cancerígens. Aquesta substància es genera durant el procés de potabilització de l'aigua per la reacció de la matèria orgànica, encara no tractada, amb el clor utilitzat per desinfectar, segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona. El seu gerent ha demanat a Aigües de Barcelona que millori les plantes de tractament i filtri l'aigua del Llobregat, al seu pas per Súria, per extreure les sals de potassi i de clor que adquireix el riu al passar prop de de les mines de potassa de la zona.

En aquest segon cas, que afecta el sector públic i una empresa d'un sector regulat, estem parlant d'un incompliment del marc legal i amb greus conseqüències a la salut de les persones. En aquest cas l'RSE no estaria enfocada a una millora de la imatge i la confiança (això seria secundari) sinó a una ràpida transparència de quina és la situació real, i a un pla d'acció per a posar remei immediat a aquesta greu situació. Caldria veure a més si hi ha drets a reclamació per part de persones que puguin haver desenvolupat malalties cancerígenes o en desenvolupin en el futur. Que és que no es mesurava fins ara aquest indicador?

Són dos excel·lents exemples de com el tema de la salut i els compostos químics es poden abordar, amb anticipació i amb estàndards més exigents que els marcs legals o amb necessitat de reaccionar a realitats que ja poden haver causat un impacte greu a la ciutadania.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot aquest problema ve derivat de les grans muntanyes de residues salins de Sallent i Súria, però sobretot de Sallent. És un problema que no es coneix a Catalunya, però afecta a tota la conca del Llobregat, des de Sallent fins a Barcelona.

Aquests runams salins salinitzen les aigües del riu, i l'empresa que explota les mines de potassa mai no ha hagut de pagar cap multa. Ans al contrari, l'administració paga milions d'euros per posar pegats en aquest problema. Us recomano que entreu al web de la plataforma Prou Sal! de Sallent. http://www.prousal.org

És un gran problema i una gran injustícia i ja seria hora que ens en concienciéssim tots.

Salutacions d'un sallentí.