23.11.07

L'RSE pren cos en territoris diversos

Ahir vam poder intervenir en dues trobades d'empresaris i empresaries de dos territoris. Al matí tenia lloc un laboratori d'RSE a Vilanova i la Geltrú i a la tarda una conferència sobre RSE i Acció Social de l'Empresa que va tenir lloc a Lleida.

En tots dos casos vam poder observar com les empreses més modestes manifesten un interès per la Responsabilitat Social que parteix d'una base més estratègica i de model de negoci que no estrictament filantròpica. I això no nega els valors ètics sinó que els reforça.

Tant l'empresariat vilanoví com el lleidatà participaven d'uns valors, segurament
personals i empresarials, però ja ha quedat lluny per a moltes empreses aquella manera d'entendre el compromís social com una matèria de caràcter estrictament personal. Avui les pimes i les empreses més modestes entenen que l'RSE passa per una assumpció dels valors per part de l'empresa. I això no pot ser sostenible sinó respon a una integració plena en el model d'empresa i en la seva mateixa estratègia.

Així ho percep també el sector públic. Mentre que el Laboratori d'RSE, organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, forma part d'una programació en la qual s'aborden només temes de gran interès estratègic per a les empreses, en l'acte de Lleida organitzat per Fòrum Empresa amb la implicació de tres departaments de la Generalitat de Catalunya, es pretén abordar l'RSE des de cadascuna de les seves dimensions més rellevants. Responsabilitat Global va intervenir en la sessió sobre Acció Social, promoguda pel Departament d'Acció Social i Ciutadania.

En tots dos llocs, es va mostrar una inquietud sobre com comunicar la responsabilitat social en el cas de les empreses petites, més quan són empreses que inverteixen poc en publicitat i quan aquesta tècnica no és la més adequada per a comunicar un compromís de caràcter ètic.

El fet que cada cop es parli més de l'RSE en àmbits territorials, i amb l'organització des de la pròpia realitat local, és una gran notícia i un bon símptoma. No només per a la pròpia RSE. Sobretot per al dinamisme de les empreses. Aquest interès guarda una clara correlació amb l'existència d'empreses que, més enllà de la seva dimensió, volen millorar, volen desenvolupar-se, volen integrar inquietuds i valors de la societat, estan cercant la seva excel·lència empresarial per mitjà, entre d'altres, de l'excel·lència social.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS