17.11.07

Reptes a Costa Rica

Mentre que el país reflecteix en els darrers anys una bonança econòmica, els índexs de desigualtat no avancen pel mateix camí. Si fa 15 anys el coeficient de Gini no passava de 0'38, des del 1990 no ha parat d'augmentar, fet que equival a una major desigualtat entre rics i pobres. Enguany ha assolit el seu màxim nivell històric, el 0'43. A pesar d'aquesta major desigualtat, la incidència de la pobresa s'ha estancat en el 20% i la pobresa extrema s'ha reduït enguany en un 37%.

Avança el pessimisme sobre el futur del país i la desconfiança envers polítics i fins i tot envers el proïsme. Malgrat que Costa Rica es pot considerar encara un dels països més segurs de la regió, l'augment de la delinqüència, que se sol associar a l'arribada d'immigrants dels països propers, ha provocat una onada de por a ser víctimes de la delinqüència. Així es desprèn del Lantinobarómetro presentat ahir divendres en que s'hi aporten dades com que 1 de cada tres persones han estat víctimes de manera pròxima (directament o en la família) d'un delicte.

La corrupció a Costa Rica ha crescut en els últims temps, fins al punt que algunes estimacions revelen que s'han produït fins a 440.000 soborns amb un cost de 7.000 milions de colons. Els principals serveis on es produeixen, segons sondejos d'opinió, són en medicina, llicències, revisió tècnica de vehicles, duanes, migració, recuperació de cotxes robats, falsificació de títols d'educació, multes de trànsit, permisos de construcció i fins i tot per a recollir escombraries. L'enquesta sobre corrupció 2006 revela que aquestes pràctiques són comuns i generalitzades entre tots els estrats, fet que fa que hom consideri que encara augmentaran més en el futur.

Costa Rica es troba en una situació prou bona i disposa de prous actius per sortir d'aquesta situació negativa cap a la qual ha tendit en els darrers anys, malgrat les bones dades de l'economia. El país ha de recuperar l'enfocament que en el passat el va portar a diferenciar-se dels altres països de l'Amèrica Llatina i que va tenir per base les polítiques socials i econòmiques que van permetre ampliar les oportunitats de mobilitat social. És a dir que si la distribució de la riquesa que el país genera no és prou equitativa, el progrés del país acabarà topant amb un fre. Algunes de les dades apuntades aquí són indicadors que haurien de fer donar una gran importància a quina pot ser la tendència.

Al costat d'aquesta reflexió crítica, també volem destacar la capacitat intel·lectual que el país està desenvolupant amb notícies recents com que la planta d'Intel a Costa Rica és la primera planta a produir el xip més petit del món, amb la implicació de seixanta enginyers del país; o que Costa Rica és un país pioner a Llatinoamèrica en trasplantaments de còrnia artificial, situant-se en un nivell equiparable a Europa i als EUA.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS