10.11.12

L'Església catalana es posiciona al costat dels valors democràtics

Com a persona de cultura arrelada en el cristianisme, no puc deixar de sentir alleujament quan des de l'Església van apareixen col·lectius que de manera explícita i sense por es van posicionant amb un gran sentit democràtic i de respecte al poble en referència al procés de transició nacional que s'ha iniciat a Catalunya.

No convé que l'Església entri en política, com fa l'Església espanyola quan proclama "la sagrada unidad de España". Però sí que cal que l'església prengui part pels valors democràtics i humanístics. I el dret a decidir és exactament això, que el poble pugui decidir amb llibertat, democràticament i pacíficament si vol recuperar la sobirania que li fou arrabassada per les armes fa tres segles. L'Església, a més, ni pot ni li interessa viure al marge de la realitat dels seus pobles, i si una col·lectivitat decideix el seu futur de manera pacífica i convivencial amb la resta de pobles de la humanitat, no pot deixar de fer-li costat.

Per això, convé ressaltar que un grup de capellans ha decidit parlar clar i denunciar les manipulacions des de l'estat espanyol per fer callar la voluntat del poble català sobre la independència. El Fòrum Ondara, un espai obert a tots els capellans del Bisbat de Solsona que aplega una vintena de capellans d’aquesta Diòcesi, amb punts en comú de persones com Lluis M Xirinacs o el Bisbe Casaldàliga - i molt lluny de les maneres de fer del Bisbe de Solsona, Xavier Novell, molt estimat en àmbits de la dreta catòlica espanyola-, reclama que l’Església ha d’estar immersa dins la societat que vivim i han fet públic aquesta setmana un manifest on el Forum denuncia "les manipulacions per fer callar la voluntat popular" i conclou que si la voluntat del poble "es dirigeix majoritàriament cap a la independència de Catalunya, no tinguem por, que la nostra dignitat com a nació farà que ens en sortim".

El manifest dels capellans recorda que “Catalunya va perdre les seves institucions per la força de les armes i de la violència genocida i la repressió sistemàtica, i a punt ha estat al llarg de la història de perdre també la seva llengua i la seva cultura mil·lenària.” I manifesten que "gràcies a Déu, la dignitat s'ha anat conservant" i que "l'Església no hi ha estat al marge." Després asseguren que "si el que va passar ara fa 300 anys passés ara, seria objecte d'un judici als tribunals internacionals" i afegeixen que "contemplem atònits com des d'Espanya s'intenta segar l'herba sota els peus i, amb amenaces explícites o velades i amb falsedats i maquinacions antidemocràtiques, atemoreix el poble".

Els posicionaments respectuosos amb el procés sobiranista també es va fer públics per part del conjunt de l'Església: el bisbe auxiliar de Barcelona diu que l'Església farà costat a una Catalunya independent. Monsenyor Sebastià Taltavull referma la legitimitat del procés d'autodeterminació, sempre que el regeixin la democràcia i l'esperit pacífic, i ha indicat que l'Església catalana farà costat a una Catalunya independent sempre que el procés sigui "democràtic" i "pacífic". "L'Església ha d'estar al costat del poble i si el poble arriba a una resolució així, de manera democràtica i amb desig de pau i entesa, l'Església ha de servir a aquest poble". Taltavull, que és membre de la Conferència Episcopal Espanyola, ha assegurat que la postura dels bisbes catalans pel que fa al dret d'autodeterminació ha estat de "suport inequívoc". Ho ha dit en referència a la carta en què la Conferència Episcopal Tarraconense –màxim òrgan representatiu de l'Església a Catalunya– es posicionava a favor del dret dels pobles i responia a la Conferència Episcopal Espanyola, que havia fet un manifest de defensa de la unitat d'Espanya.

Cal indicar que aquest posicionament de l'Església a Catalunya, en la línia dels principis que manifesta el conjunt de l'Església universal, són radicalment contraris al que declara l'Església espanyola que, fruit d'una obcecació nacionalista que no té res a veure amb el cristianisme, proclama el caràcter sagrat de la unitat d'Espanya.