8.5.14

'Manifest del far': els empresaris catalans, a favor del dret a decidir

  • Una trentena de representants de l'empresariat signa un manifest a favor del dret a decidir
  • Responsabilitat Global dóna suport a la iniciativa, que permet consolidar el dret a decidir com un dret plenament democràtic exigit per la societat de manera molt transversal
Font: 324.cat


Els representants de les cambres catalanes, patronals i entitats empresarials fotografiats al Far de Sant Sebastià, a Llafranc. (Foto: ACN)

Una trentena d'entitats empresarials s'han trobat al far de Sant Sebastià, a Llafranc, per signar un manifest batejat com a "Manifest del far", en favor de la consulta. A l'escrit ratifiquen la declaració que va fer al febrer el grup Impuls per Girona, i donen "suport incondicional" al dret a decidir i es comprometen a "respectar i fer costat a la decisió que prengui el poble de Catalunya, sigui quina sigui".

Això passa l'endemà que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, demanés als empresaris del Consell Empresarial per la Competitivitat que l'ajudessin a defensar la pluralitat d'Espanya i els alertés dels perills de la secessió de Catalunya,

En total hi han donat suport 28 representants de l'empresariat català, que han denunciat "el maltractament" de l'estat espanyol i la "manca de diàleg". Dins de la trentena de representants hi ha signatures de les 13 cambres de comerç catalanes i el consell de cambres, com també patronals com Amec, Cecot, Fepime, Femcat, Pimec i d'altres patronals sectorials o territorials de l'Anoia, Lleida, Maresme, Osona o Sant Cugat.

No s'ha perdut l'acte l'expresident del Parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que ha reconegut que no tenen "totes les variables controlades" del procés català i ha assegurat que les actuacions han d'efectuar-se amb una actitud cívica sense perdre el sentit democràtic.

Rigol ha conclòs que la ciutadania catalana vol garantir el seu benestar "amb valors culturals elevats per aixecar el nivell del país" i ha considerat que la situació de Catalunya s'ha de resoldre a través del diàleg amb Espanya, basant-se en els drets i els deures.

Arguments dels empresaris

El president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (Foeg), Ernest Plana, ha assegurat que el procés català "no és qüestió d'uns quants il·luminats" i ha recordat que els empresaris també reivindicaven un nou pacte fiscal.

En aquesta línia, el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, ha manifestat que els empresaris són creadors de riquesa i que estan "preocupats" a saber on es dirigeix aquesta fortuna, després de qualificar el dret a decidir com una expressió bàsica perquè suposa una posició majoritària dels ciutadans catalans.


Manifest del Far from 24ixs on Vimeo.
Lectura del Manifest del Far, a càrrec del sr. Jaume Fàbrega, vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona.

Accés al Manifest del Far