3.5.14

L'excés de CO2 provoca l'acidificació dels oceans i l'aigua del mar es fa corrosiva

Fa ja uns quants anys que m'havia dedicat a l'educació ambiental, i vaig crear un parell d'escoles d'educació ambiental, localitzades a Calafell (Baix Penedès) i a Canyelles (Garraf). Recordo que una de les observacions que impactaven més als nanos de primària, als més petits especialment, era quan trobaven una petxina amb un forat a la closca, i aprofitàvem per explicar que aquella perforació tan ben practicada era el resultat pacient d'un cargol de mar (un natícid) que havia estat llepant la closca amb la ràdula per a poder accedir a l'interior i succionar les parts toves del mol·lusc.

He recordat això tot després de saber que l'acidificació dels oceans progressa per culpa de l'emissió de gasos hivernacle ia dissol petxines de caragols marins, fins al punt que l'aigua esdevé corrosiva i alguns mol·luscs ho tindran més difícil per a protegir els seus cossos tous. Però el problema no és de per a algunes petxines sinó per al conjunt de l'ecosistema que se'n pot veure greument afectat.

Segons informa EP, un equip d'investigació dirigit per la NOAA, l'agència meteorològica nord-americana, ha trobat la primera evidència que la creixent acidesa de les aigües oceàniques està dissolent les petxines de diminuts cargols marins, anomenats pteròpodes, que serveixen d'aliment per al salmó rosat, la verat i l'arengada, segons un nou article publicat a Proceedings of the Royal Society B.
Els investigadors estimen que el percentatge de pteròpodes a la costa oest dels Estats Units que pateixen la dissolució de petxines a causa de l'acidificació dels oceans s'ha duplicat des de l'era preindustrial i està en camí de triplicar per al 2050, quan les aigües costaneres siguin un 70 per cent més corrosives que al era preindustrial a causa de l'acidificació dels oceans causada per humans.
 

"Els nostres resultats són la primera evidència que una gran part de la població de pteròpodes de la costa Oest està sent afectada per l'acidificació de l'oceà", va dir Nina Bednarsek, del Laboratori Ambiental Marí del Pacífic de la NOAA a Seattle, autora principal de l' article.
"La dissolució de les petxines dels pteròpodes costaners apunta a la necessitat d'estudiar com l'acidificació pot estar afectant l'ecosistema marí més gran. Aquestes aigües properes a la costa són l'hàbitat essencial per a una gran diversitat d'espècies marines, incloent a molts peixos d'importància econòmica que suporten les economies costaneres i ens proporcionen aliment ", ha afegit.
 
El terme "acidificació dels oceans", descriu com l'aigua es fa corrosiva com a resultat de l'absorció de gairebé un terç del diòxid de carboni alliberat a l'atmosfera a partir de fonts humanes. Aquest canvi en la química dels oceans està afectant la vida marina, en particular els organismes amb esquelets o petxines de carbonat de calci, com ara corals, ostres, musclos i petits animals en les primeres etapes de la cadena alimentària, com els pteròpodes.