5.1.12

Les dones saudites comencen a comprar llenceria sense passar vergonya

Si la notícia que us proposem de llegir és sorprenent, encara ho és més l'oposició que la mesura ha generat entre alguns líders religiosos argumentant que aquesta decisió posava a les venedores "en contacte directe" amb els homes que gestionen les botigues i que "les dones vendran i comptaran els diners", cosa que és "contrària a la religió".

A partir de dijous, les saudites podran comprar llenceria sense la xafogor de ser ateses per homes, després que l'Aràbia Saudita hagi autoritzat a les dones a treballar en aquest tipus de botigues, una mesura molt criticada per les autoritats religioses.

El rei Abdul·là, un reformador prudent en un regne ultraconservador que obliga a la segregació de sexes, va promulgar un decret el juny passat perquè les botigues de llenceria femenina substituïssin en un termini de sis mesos als dependents, generalment asiàtics, per venedores saudites.

"És una decisió positiva i encoratjadora. Com moltes dones, he passat vergonya en comprar la roba interior i tenir un home preguntant les meves mesures", va explicar Samar Mohammad, una professora de 37 anys.

Aquesta decisió va arribar després d'una campanya a internet impulsada per dones que van expressar el seu cansament per la situació, encara que aquestes seguiran sense poder provar els conjunts de llenceria ja que els emprovadors per a dones estan totalment prohibits a l'Aràbia Saudita.

Rim Assad va liderar la campanya a la xarxa per boicotejar les botigues de roba interior que contractaven a dependents "per posar fi a la xafogor de les dones que s'han d'adreçar als venedors", va explicar a l'AFP.

"S'han acabat les dificultats", va proclamar dimarts a la seva pàgina web Fàtima Qarub, que va promoure a internet una campanya per reclamar la feminització de les ocupacions en el mercat de la llenceria femenina.

Qarub va destacar que "els comerciants, al principi, van acollir malament la decisió de les autoritats, però després d'haver contractat a dones saudites, alguns van estendre fins i tot la mesura a botigues de roba" convencionals.

El ministre de Treball, Adel Faqih, va dir el dimarts a la AFP que el decret real afectava més de 7.300 botigues, el que portarà a la creació de fins a 44.000 llocs de treball per a les saudites.

Segons Fahd al Takhifi, un responsable de la cartera de Treball, 28.100 dones han presentat ja la seva petició al ministeri per treballar en les botigues de llenceria i productes cosmètics a tot el país.
"Però això no significa que totes seran contractades", va precisar al Takhifi.

El ministeri va assegurar que 400 inspectors verificaran a partir de dijous que la decisió real s'estigui aplicant, i va avançar càstigs per als que desobeeixin. La decisió real en les botigues de productes cosmètics entrarà en vigor abans de juliol de 2012.

Safa Salama va manifestar la seva felicitat per la seva nova feina com a directora d'una botiga de llenceria femenina en un centre comercial de Yeda, la ciutat portuària de l'oest d'Aràbia Saudita. "Treballava com a becària sense sou en una maternitat fins que una amiga em va dir que les botigues de roba interior buscaven personal", ha assegurat aquesta noia.

"Al principi tenia por, però tot va bé", ha afegit.

La decisió real entra en vigor tot i que el muftí del país, xeic Abel Aziz al-Xeikh, ha alertat en el seu sermó de divendres passat que aquesta decisió posava a les venedores "en contacte directe" amb els homes que gestionen les botigues.

"Les dones vendran i comptaran els diners", cosa que és "contrària a la religió", va afegir.

Fa tres anys, el regne va decidir permetre a les saudites treballar a les botigues de roba interior, però la mesura va ser bloquejada pels religiosos conservadors, que s'oposen a que les dones treballin en certs sectors per evitar que es barregin amb homes.

Font: Terra.com.mx