0,7% IRPF: la polèmica no ha fet més que començar
Finalment es reconeix que l'Estat espanyol deixarà de quedar-se uns diners que no li pertoquen. Ara està per veure si compleix la llei. Fa tants anys que duren les preses de pèl que fins que no ho veiem no ens ho creurem.
Es tracta dels fons obtinguts de la casella per a objectius d'interès social de la declaració de l'IRPF. Les competècies en temes socials són autonòmiques, però l'estat ha aprofitat la seva competència fiscal per apropiar-se d'aquest rendiment que no li correspon i actuar en paral·lel a les comunitats autònomes. I a més, generant grans interferències en la mesura que s'han fet crèixer estructures federatives desmesuradament que no sempre han estat al servei de les entitats de base.
Aquesta deslleialtat no té grans conseqüències en els "territoris afins" però és aprofitada com una via més per debilitar Catalunya, ja que bona part dels recursos dels catalans no torna i perquè el que torna ve condicionat nacionalment ja que s'obliga a les entitats a formar part d'organitzacions "nacionales", obligant les entitats catalanes o d'altres nacions de l'estat a estructurar-se obligatòriament en un nivell estatal si és que volen accedir-hi. És una vergonya que fins i tot en matèries socials la dèria nacionalista els obcequi.
Fa uns anys ja em vam parlar, quan ja ens van enredar miserablement: 25.9.08 La volatilitat dels compromisos polítics, fins i tot acordats en seu parlamentària:
Però n'hi va haver prou amb aquest engany. També vam saber quines eren les noves intencions de l'estat espanyol:
[...] s'havia aconseguit aprovar una moció a favor d'un procés gradual de distribució territorial entre les comunitats autònomes del que l'Estat recapta per a fins socials (a través el 0,7% de l'IRPF dels contribuents que així ho decideixen).
Però la política té les seves complicacions i la seva volatilitat, potser més que els mercats financers. Com diu avui Fidel Masreal, en política és relativament habitual que les mocions que aprova un parlament quedin a la llarga matisades o enterrades en l'oblit. El que no és tan normal és que durin una setmana.
Efectivament aquest és el temps d'alegria que han tingut els seus promotors ja que malgrat haver-se aprovat al Congrés, el dirigent del PSOE Pedro Zerolo i la ministra d'Educació, Política Social i Esport han negat rotundament que se cedeixi aquesta quantitat a les comunitats. [...]
La reacció de les entitats catalanes: Si la setmana passada la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebrava la mesura que havia de posar fi a una històrica reivindicació de les entitats catalanes, després de l'anunci del govern espanyol es mostra Decebuda. Segons un comunicat de l'organització, que aplega 3.000 ONG socials, aquesta posició de l'Executiu espanyol “suposa la negativa a reformar un sistema anacrònic, que s'ha demostrat any rere any que no funciona, i que no respecta les competències exclusives en aquesta matèria”. Carles Barba, president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, assenyala que Catalunya té tantes o més necessitats socials que els altres territoris de l'Estat, mentre que “rep molt menys que la resta”. Barba, també ha denunciat que l'any 2007, Catalunya va recaptar 40 milions d'euros de l'IRPF, “dels quals tan sols 13 van tornar al territori”. Un 46% dels catalans decideixen destinar el 0,7% de l'IRPF a fins d'interès social, mentre que la mitjana a Espanya és d'un 33%, 13 punts per sota. Mentrestant, l'actual sistema de gestió prima les entitats d'àmbit estatal, un greuge comparatiu que ha provocat que “entre els anys 1999 i 2006 les ONG Catalanes deixessin de rebre 90,7 milions d'euros per destinar-los a programes d'interès social.
16.2.09 Les ONG d'àmbit català no podran rebre subvencions de l'IRPF
La Secretaria d'Estat d'Afers Socials prepara una norma que deixaria les ONG catalanes fora del repartiment del 0,7% de l'IRPF destinat a fins socials. La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que aplega 3.000 ONG socials, denúncia la discriminació que significa per a les entitats d'àmbit autonòmic i local.
La setmana passada es va saber que el Govern de l'Estat Espanyol, a través de la Secretaria d'Estat d'Afers Socials, prepara una norma que preveu deixar fora les ONG de caràcter no estatal de la convocatòria de Subvencions derivades del 0,7 de l'IRPF. La notícia ha estat molt mal rebuda per part de les organitzacions socials catalanes i per partits polítics com CiU i ERC.
La reacció de les entitats catalanes
En un comunicat fet públic el passat 14 de febrer, la Taula del Tercer Sector Social, que aplega 3.000 ONG socials, va demanar al Govern de Catalunya i als principals partits polítics que evitin l'aplicació d'aquesta norma. Segons aquesta organització, “si finalment aquest plantejament tira endavant es produiria una discriminació vers les entitats locals i autonòmiques”, que consideren “especialment greu en l'actual context de crisi econòmica on hi ha més necessitats socials i les ONG necessiten més recolzament que mai”[...]
Ara sembla que hauria d'anar de debò, ja que ha estat el Tribunal Suprem qui ha reconegut el dret del Govern a comptar amb aquests recursos per a les entitats socials. I el conseller Cleries diu que el 2011 van arribar per aquest concepte 29 milions, 20 menys dels que havien d'arribar:
Hem titulat l'article "Complirà l'estat espanyol amb la sentència del Tribunal Suprem sobre l'IRPF?". Doncs aquí ens quedem, esperem veure si compleix o no (credibilitat 0). I si fa veure que compleix però per a una altra banda ho recupera. Per a ells aquest control forma part de la política de renacionalització espanyola.Catalunya gestionarà la recaptació de la casella social de l'IRPF
TONI SUST / Barcelona
Catalunya gestionarà a partir d'ara els recursos de la declaració de la renda dedicats a la política social, mitjançant la casella inclosa amb aquesta finalitat que poden assenyalar els contribuents, segons ha dictaminat el Tribunal Suprem. El Govern va interposar temps enrere un recurs per les convocatòries lligades a aquesta partida de l'IRPF, com altres Executius autonòmics.
"El Tribunal Suprem ha dictaminat que la gestió de les subvencions, la seva tramitació, la seva resolució i el pagament, la farà el Govern. Els diners els ha de gestionar la Generalitat", ha assenyalat el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries. La convocatòria de les ajudes seria competència del Govern central. "Això estableix jurisprudència de cara als anys pròxims", ha subratllat el conseller.
Més recursos
La bona notícia arriba en un moment en què les arques autonòmiques estan més que necessitades. El 2011, Catalunya va rebre 29 milions per aquest concepte, quan la recaptació real a Catalunya, segons el titular de Benestar Social, va suposar l'any passat uns 20 milions d'euros més, que el Govern, ha dit Cleries, reclamarà: "Canvia molt repartir 29 milions o 49 milions".
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada