31.1.12

0,7% IRPF: la polèmica no ha fet més que començar

Fa cinc dies vaig fer un article una mica contundent titulat " Complirà l'estat espanyol amb la sentència del Tribunal Suprem sobre l'IRPF?". Començava dient que "finalment es reconeix que l'Estat espanyol deixarà de quedar-se uns diners que no li pertoquen. Ara està per veure si compleix la llei. Fa tants anys que duren les preses de pèl que fins que no ho veiem no ens ho creurem".

La polèmica no ha fet més que començar ja que la nova Plataforma Espanyola del Tercer Sector, un organisme creat amb nocturnitat d'esquenes a l'estructuració de les entitats socials catalanes, s'ha manifestat en contra de l'actament de la sentència, i experts catalans rebaten els seus arguments a xarxanet.org:

La nova Plataforma Espanyola del Tercer Sector, reticent a que Catalunya gestioni el 0,7 de l'IRPF
  • Junta de la Plataforma del Tercer Sector
    Junta de la Plataforma del Tercer Sector
Durant anys les entitats catalanes i la Generalitat han demanat que els recursos provinents del 0,7 de l'IRPF per a fins socials fos gestionat des de Catalunya. Ara que s'ha aconseguit, la nounada Plataforma Española del Tercer Sector s'ha mostrat "enormement preocupada". Des de xarxanet.org hem parlat amb dos experts per a debatre sobre aquesta polèmica.

Fa pocs dies el Tribunal Suprem va donar la raó a la Generalitat de Catalunya en relació a la gestió dels recursos provinents de la casella del 0,7% de l'IRPF per a fins socials. D'aquesta manera el govern català podrà, a partir d'ara, gestionar els diners recaptats a través de la casella que els contribuents marquen per a finalitats socials en fer la declaració de la renda.
Poyato es va mostrar "preocupat" perquè els diners del 0,7% de l'IRPF "es perdin o es destinin a altres finalitats" si els gestionen les autonomies
El posicionament, una de les primeres accions de la nounada Plataforma
Davant d'aquesta sentencia, la nounada Plataforma Española del Tercer Sector, va mostrar el passat 26 de gener la seva enorme preocupació pels efectes que pugui ocasionar en l'actual model d'assignació tributaria de l'IRPF per a finalitats socials. Aquest posicionament és una de les primeres accions que ha desenvolupat la Plataforma, que va ser creada el passat 10 de gener, i que aglutina les principals associacions i plataformes del Tercer Sector a nivell de l'Estat espanyol.
El president de la Plataforma, preocupat perquè "es perdin" els diners
El mateix president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato, es va mostrar "preocupat" perquè els diners del 0,7% de l'IRPF "es perdin o es destinin a altres finalitats" si són les comunitats autònomes qui ho gestionen. Segons recull Europa Press, Poyato va afirmar que "el gran interrogant és que si es transfereix a les Comunitats Autònomes pot passar que els diners arribin a l'autonomia, vagi a una Conselleria en concret i no es tregui en concurrència pública per a les ONG, encara que aquests diners es destini finalment a un altre tipus de projecte socials".
Carles Armengol: El més preocupant de la declaració de la Plataforma és que hi ha un prejudici contra les autonomies
La demanda catalana de gestionar el 0,7% de l'IRPF
La reclamació catalana per a gestionar el 0,7% no és nova. De fet fa anys que tant el propi sector com la Generalitat de Catalunya venen demanant aquesta gestió. Des de xarxanet.org hem volgut consultar dos experts coneixedors del tema per saber la seva opinió.
Segons Carles Armengol, "El més preocupant de la declaració de la Plataforma és que hi ha un prejudici contra les autonomies", en referència a que el debat no s'hauria de plantejar en funció de quina administració gestiona aquests recursos. Segons Armengol "no hi ha administracions de primera i de segona", i ha assenyalat que la mateixa Generalitat forma part de l'Estat.
Per altra banda, Enric Canet, es pregunta si en el posicionament de la Plataforma hi ha una acusació de prevaricació cap a l'administració pública catalana. En concret ha afirmat que "O pensen que aquí no hi ha gent preparada o sembla que [la declaració de Poyato] mereixeria una excusa".
El nou model permetrà distribuir els recursos més a prop de la realitat
Armengol ha afirmat que amb la gestió centralitzada, com fins ara, "es primava molt a les entitats de caràcter estatal en detriment de les de caràcter autonòmic". A més a més, si la Generalitat és qui gestiona els recursos, "Podrà marcar més i millor les prioritats socials a Catalunya, i fer-ho més a prop de la realitat".
Enric Canet: Estic segur que, si es repartís des de Catalunya, es faria amb consultes a entitats i administracions
Enric Canet també ha explicat que "Aquí hi ha moltes petites entitats que fan projectes en el territori català. A Espanya tot està més centralitzat en les grans entitats. I lògicament, la proximitat dóna més facilitat de coneixement de la realitat concreta".
Que ho gestioni la generalitat no vol dir que es deixi de banda a les entitats
Una de les preocupacions de Poyato era que la distribució dels recursos deixés de passar per l'àmbit consultiu de les ONG. En aquest sentit, Enric Canet afirma que "En aquest cas no tinc cap interrogant. Estic segur que, si es repartís des de Catalunya, es faria amb consultes a entitats i administracions".

Si vols saber-ne més, pots consultar:
- Dossier "La reforma de l’assignació del 0,7% de l’IRPF per a fins socials", de la Taula d'Entitats del Tercer Sector
- Editorial de l'Avui "L'espoli fiscal i les ONG catalanes"
- Europa Press "Plataforma del Tercer Sector teme que el dinero de la casilla social del IRPF se pierda"