15.7.10

Un grup d'ecologistes aixafa per error un camp de blat de moro del Baix Ter

foto.JPG
Eren unes cinquanta persones, i van fer la destrossa pensant-se que era un experiment de transgènics

Un grup d'uns cinquanta activistes antitransgènics van aixafar aquest dilluns a la matinada un camp de blat de moro de Torroella de Montgrí, prop del Mas Pinell. Segons va anunciar el mateix grup a través d'una pàgina d'Internet, van fer aquesta acció per sabotejar uns teòrics experiments en transgènics que l'empresa de llavors Syngenta tenia en aquest camp. Segons afirma el grup, “aquest tipus d'accions directes són la millor manera de respondre a la política de fets consumats”, referint-se a la proliferació dels conreus transgènics. [llegir-ne més]


La foto és maquíssima, tot i que sembla una invasió d'extraterrestres! Malauradament tota l'escenografia cau per terra quan salta la notícia que s'ha produït un error. Quan el pagès s'ha assabentat que tenia el camp aixafat sí que s'ha degut pensat que devia ser cosa d'alienígenes.

L'activisme és una acció necessària quan cal fer front a una corporació davant la qual no és possible actuar eficaçment amb altres mitjans. Si es tracta d'una corporació amb gran poder i l'organització no té altres canals per a fer sentir la seva veu, l'activisme és una possibilitat. Però l'activisme comporta forçar la legalitat, perjudicar una part, desatendre drets de propietat... Per tant, cal ser molt curós en el que es fa, com es porta a terme, qui ho fa i contra qui... Sols pot tenir validesa ètica si realment no hi ha altres vies, si la corporació té recursos per a evitar que les opinions en contra apareguin als mitjans de comunicació. És a dir, si hi ha unes conductes corporatives opaques, no dialogants, agressives, i alhora els activistes disposen de raons suficients.

Però el que no es poden cometre són errors d'aquest tipus, no es pot actuar perquè ens semblava una cosa que no era. Sovint hem parlat de la Responsabilitat Social de les Organitzacions socials o no lucratives i hem fet referència a la importància que els promotors de l'RSE i els que exigeixen compromisos a les empreses siguin absolutament coherents, socialment responsables, i amb conductes exemplars quant a la seva ètica. No fer-ho així no solament afebleix el seu repte sinó que pertorba la tasca de les altres organitzacions que també tenen objectius similars o que es poden valer també de l'activisme desacreditant-los.

Lligant amb aquest fil de reflexió, seria interessant algun dia parlar més sobre quan és legítim o convenient trencar la llei...


Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!