Els treballs del SMC se centren en dues variables meteorològiques, la temperatura i la precipitació. Analitzen tant les dades registrades durant les darreres dècades a estacions meteorològiques com la seva evolució durant les properes dècades, cosa que permet saber quins són els canvis de les variables durant els darrers anys i quin en pot ser el comportament en el futur.
Projeccions de la temperatura i la precipitació a Catalunya fins al 2100
Al llarg dels darrers dos anys el Servei Meteorològic de Catalunya ha desenvolupat un model per generar escenaris climàtics futurs a nivell comarcal seguint les indicacions del Internacional d'Experts sobre el Canvi Climàtic, GIECC (IPCC).
El primers resultats obtinguts permeten concloure que la temperatura projectada cap a finals d'aquest segle pot augmentar al nostre país fins a valors superiors als 3oC en relació al període de referència 1971-2000, que pot arribar a valors propers als 5oC als Pirineus. Quant a les estacions, els augments més grans es projecten per a l'estiu i els més petits a l'hivern i a la primavera.
Pel que fa a la precipitació, els resultats mostren un decreixement general dels valors anuals en relació al període 1971-2000, que podrien arribar a ser superiors al -15% per a finals de segle (amb valors propers al -25% als Pirineus). Tot i això aquesta reducció no es produirà de manera uniforme ni a totes les estacions de l'any. A grans trets s'espera un augment de la precipitació a l'hivern i disminucions de la mateixa la resta de l'any, sent més important la disminució a la primavera i a l'estiu.
En relació a la freqüència dels esdeveniments extrems de temperatura i precipitació, les projeccions indiquen que aquests variarà al llarg del segle XXI, els períodes secs seran més freqüents i augmentant la probabilitat d'episodis de pluja intensa, amb la qual cosa es projecta una major variabilitat de la precipitació durant el present segle. D'altra banda, en temperatura es projecta una baixada de la probabilitat dels episodis de fred i un augment considerable en la dels episodis de calor extrema. [Font: www.sostenible.cat]
Més informació: www.meteo.cat
Podeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada