Ara acabo de trobar a xarxanet.org aquests recursos ambientals per a l'educació en el lleure, i m'ha semblat que era interessant proposar-vos-els per a totes aquelles persones que encara fan de la natura un espai per a l'educació, l'aprenentatge i la descoberta.
He dit 'encara' perquè tinc la sensació des de fa anys que molt sovint des del món de l'educació en el lleure s'ha perdut capacitat de fer ús de la natura com a entorn on i per al qual educar. Potser es transmeten consignes ambientalistes i bones pràctiques pel que fa a les actituds sostenibles. Però les actituds es desenvolupen més fortes si es tenen uns valors sòlids, i aquesta fortalesa no sols vindrà del raciocini sinó també de la descoberta dels entorns naturals i el desenvolupament de les emocions i sentiments que tot ésser humà hi pot sentir.
De vegades penso que no pot parlar d'integració de discapacitats qui mai n'ha viscut l'experiència, ni pot parlar de gestió del canvi qui no n'ha experimentat, ni pot parlar de comportaments respectuosos envers la natura qui no ha tingut emocions de contacte amb aquesta. Amb això no vull fer cap crítica a ningú sinó més aviat una crida a l'autenticitat, a viure amb intensitat allò que hom proclama des de les paraules. I és que, com dèiem en un article de fa un any, l’educació en el lleure és un vector del canvi.
Aquesta és la notícia que publica xarxanet.org:
Recursos per a uns campaments d’estiu més ecològics
Des de Campaments i Més, la central de reserves de terrenys d’acampada de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) gestionada per la Fundació Josep Sans (FJS), treballen per oferir un assessorament integral en relació a l’acampada juvenil i per facilitar l’accés al medi d’una manera responsable, amb una aproximació a l’entorn natural que garanteixi una educació de qualitat.
És per això que han elaborat recursos educatius i han desenvolupat un projecte d’ambientalització de terrenys d’acampada per a la construcció de contexts educatius perquè els grups puguin posar a la pràctica actuacions ambientals vivencials. La creació d’instal·lacions sostenibles en els terrenys d’acampada permeten als infants i joves submergir-se, per uns dies, en una micro-comunitat exemplificadora des del punt de vista ambiental, funcionant així d’esperó per tal de mostrar que existeixen alternatives viables i per motivar els acampats a cercar la sostenibilitat en els contextos més amples i complexos de la societat actual.
Darrerament hem afegit nous recursos al web del Rebost de MEG per tal que pugueu treballar l’educació ambiental durant els campaments d’estiu:
- Fitxes d’activitats lúdico-educatives sobre natura per fer amb les unitats, per acostar-se a la natura i al seu funcionament, i per reflexionar sobre l’impacte de les activitats humanes:
- Fitxes de tallers o consells per aconseguir uns campaments més ecològics, per que vosaltres mateixos pugueu construir-vos un campament ecològic, desenvolupar habilitats constructives i experimentar una relació no agressiva vers la natura :
- Les sabates màgiques
- Menys és millor
- Un per tots i tots per un
- Descobrim l'entorn natural amb els cinc sentits
- El desplomat
- El joc dels arbres
- El meu arbre
- Els parents d’Atila
- Joc de la cadena tròfica
- Joc de la cadena tròfica -versió 2
- L'impacte social dels campaments
- L’arbre pare
- Mira on trepitges
- Objectes estranys al jardí
- Que la natura no ens noti... a les excursions
- Potenciem la biodiversitat al cau
- Tallers per estudiar la fauna
- Construcció d’un col·lector solar
- Construcció d’una cuina solar de salsitxes
- Construcció d’un destil·lador solar
- Construcció d’una dutxa solar fàcil
- Construcció d’una cuina solar amb palangana
- Construcció d’un forn solar per fer patates al caliu
- Construcció d’un refrigerador solar
- Construcció d’un simple escalfador d’aigua
- Construcció d'un forn solar
- Construcció d'una cuina solar
- Construcció d'una dutxa solar
- Construcció d'una estació meteorològica
- El tractament de les aigües residuals: el clot
- L'oli als campaments
- Les latrines
Podeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada