18.9.09

National Geographic premia la comunitat de viatges catalana Wikiloc















La web reuneix rutes georeferenciades de tot el món creades pels usuaris

Podeu llegir la notícia al Periódico:

CARMEN JANÉ
BARCELONA

La millor web del món sobre turisme sostenible és catalana, segons National Geographic i la Fundació Ashoka. S'anomena Wikiloc i la va crear un informàtic de Girona fa tres anys. Ara té més de 100.000 rutes senderistes de tot el món georeferenciades sobre Google Maps i que es poden descarregar a un GPS de mà i, en el futur, a un mòbil.

La comunitat d'usuaris --tenen 85.000 registrats-- és qui posa les rutes i les comenta, per afegir-hi fotos, vídeos o alternatives. I és també qui ha traduït voluntàriament la pàgina --originalment en català, castellà i anglès-- a idiomes com el rus, el serbi, l'eusquera, el francès, l'alemany o el suec, explica Jordi López Ramot, impulsor de la iniciativa que desenvolupa juntament amb Montserrat Jordi.

"Als de National Geographic els ha agradat molt que siguin els usuaris els que descriuen el territori, i el fet que es dirigeixi a un nou turisme que té respecte pel destí, i que és el que volen potenciar", afegeix López Ramot. A més, el jurat "ha destacat el fet que no sigui comercial, sinó que sigui un espai col·laboratiu lliure i que la informació sigui autèntica", assenyala. Perquè cada ruta és sotmesa a l'escrutini de la resta d'internautes, que poden abundar sobre el recorregut o els llocs interessants de pas o suggerir alternatives.

Nou projecte de guies

Wikiloc també prepara un projecte de mapes turístics que inclourà paisatges urbans, parcs naturals i punts d'interès, però que veurà la llum l'any que ve. També sobre Google Maps, que gràcies a les aplicacions superposades (els mash up) permet ser utilitzat com a plataforma per a aplicacions de tot tipus. A més, amb una altra web espanyola que ha estat comprada per Google, Panoramio, es poden incrustar fotos georeferenciades de parts del recorregut.

El pla dels seus creadors és utilitzar el premi per donar a conèixer la web als EUA, on hi ha molt interès per aquests temes. A Europa, és on tenen més usuaris.

web: www.wikiloc.com