18.9.09

A França les dones segueixen estant subrepresentades en els consells

Amb només el 9% de les dones en els consells de les grans empreses, França és per sota de la mitjana europea. Un valor que afecta el desenvolupament d'aquestes empreses.

El vestit i corbata és molt característic de les juntes directives de les empreses de gran capitalització de mercat. A les empreses del CAC 40, les dones van ser 57 el 2008, contra 56 el 2009 ...! Amb l'excepció dels quatre "bons estudiants", amb més de 20% de les dones en els seus consells d'administració (BNP-Paribas 28,5%), Michelin (25%), L'Oréal (21,4%) i Pernod-Ricard (21,4%), la subrepresentació de les dones en la gestió continua sent una constant a França.

Cinc empreses no hi tenen ni una sola dona (EADS, STMicroelectronics, Cap Gemini, VALLOUREC i Veolia). França se situa doncs en el gran grup de cua d'Europa, al costat de Turquia (9%), Espanya (8%), Irlanda (7%) i Portugal (3%). Una escassetat que deplora l'Institut Francès de l'Administració (IFA), l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa (ORSE) i EuropeanPWN Network (European Professional Women's-París), que són co-realització d'un estudi sobre "Accés i la representació de dones en el govern corporatiu".

El repte: establir un inventari de les iniciatives internacionals identificades en diferents entorns normatius per millorar la representació de les dones en les grans empreses. Com a models a seguir, tres països on les dones són ben tractades: Noruega, amb el millor resultat, amb el 41% de les dones en els consells de govern, Suècia (27%) i Finlàndia (20 %).

[llegir article sencer en francès] [continuar llegint amb traducció automàtica al català]


L'accés de les dones als consells d'administració, de la mateixa manera que qualsevol col·lectiu que se'n pugui veure desplaçat, ve donat no únicament per la voluntat en un moment donat sinó que cal desenvolupar gradualment una voluntat d'accés de les dones a càrrecs directius en general. Solament si dins d'una empresa hi ha dones que exerceixen funcions directives es produirà una major afluència de dones al consell d'administració amb tota normalitat (i amb incentius o coercions legals per als casos amb què amb la normalitat no n'hi prou com conseqüència de valors caducs).

A Catalunya disposem de les dades interessants d'un estudi fet per la Cambra de Comerç de Barcelona, que mostra que només el 8,8 % dels càrrecs presents en els òrgans de govern i màxima decisió de les 400 primeres empreses catalanes estan ocupats per dones. Aquest percentatge és gairebé com el francès i, tot i ser superior al calculat en altres estudis per al conjunt d’empreses espanyoles, continua sent baix, i inferior al de molts països desenvolupats. Destaca, a més, el fet que el 70 % de les 400 principals empreses catalanes (280) no tenen a cap dona en el seus màxims càrrecs de govern.

A més, un altre estudi de la Cambra sobre l'accés del talent femení a funcions directives, es planteja en termes d'impacte econòmic per la pèrdua de talent. En aquest estudi s'indica que un 61% de les empreses (no es refereix sols a les grans) tenen dones en càrrecs directius, tot i que el percentatge de càrrecs directius ocupats per dones es redueix al 26%.

La presència de les dones en el món empresarial català (2008), del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona

L’impacte econòmic de la pèrdua de talent femení (2008), del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona