20.12.07

RSE i cultura popular i tradicional


Un enfocament nou, sobre les relacions de l'RSE amb uns fenòmens socials. Si us interessen algunes reflexions sobre l'RSE i la cultura popular i tradicional, podeu llegir l'article titulat "Sant Jordi, allibera la princesa... de les roses!" publicat a xarxanet.org


A Lepe, els productors de maduixes no sabien res de la Responsabilitat Social fins que els distribuïdors els van advertir que el mercat britànic podia castigar les sospites de pràctiques laborals anòmales. Ràpidament es van haver de posar les piles. Són conscients els floricultors colombians que poden perdre la venda dels milions de roses que el mercat català consumeix per Sant Jordi?
Si els distribuïdors britànics van avançar-se a la pressió del consum, podria ser que el mercat de la flor ornamental de Barcelona i els venedors s'avancessin a la consciència social i exigissin una garantia ètica als floricultors?

Dels gairebé sis milions de roses que es regalen a Catalunya per Sant Jordi, el 60% són importades, la majoria de Colòmbia i una de cada 5 d'Equador. A banda dels problemes ambientals i de salut, el que més indigna és la situació laboral ja que el 80% de les treballadores són dones que són acomiadades quan queden embarassades, l'horari regular és de 10 o 12 hores i es fan moltes hores extres sense remuneració especial, els contractes són de molt curta durada, el sou no arriba ni a la meitat de la cistella bàsica. Del que nosaltres paguem per una rosa colombiana només n'arriba a les butxaques de les treballadores un 2'5%.

La diferència lamentablement és que potser aquí la ciutadania no exercirà cap mena de consciència social col·lectiva que faci canviar les condicions de mercat. És més, la nostra gran capacitat de compra en una data concreta encara augmenta el problema per la necessitat de servir-ne una major quantitat.

Com que aquest és un fet cultural d'un bé no necessari, podem fer-ne una reflexió vinculada a la necessitat d'incorporar la Responsabilitat Social a la Cultura.

Responsabilitat Social a la Cultura.... [continuar llegint article] [leer artículo en castellano]


PD: vegeu també com a relacionada la notícia sobre el pare que va córrer l''encierro' dels últims 'sanfermines' amb el seu fill d'11 anys.


Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS