11.12.07

Habemus Consilium?

Com una mena de Santíssima Trinitat, el diàleg de la Responsabilitat Social a l'estat espanyol estava estructurat en tres potes. Ara finalment, després d'anys de treball, totes les tres dimensions han arribat al final del seu procés i apunten vers objectius prou coincidents.

La Taula de Diàleg Social també ha conclòs els seus treballs i ha elaborat un document de consens, en espera que pròximament sigui ratificat formalment per cadascuna de les parts.

Tenim resultats integrals? Habemus Consilium? Si la concreció que havia de prendre cos en aquests dies era el Consell de l'RSE sembla que encara no hi ha les condicions... tot i que s'ha fet un pas endavant: la Taula de Diàleg Social ha donat llum verda al Consell de l'RSE.

Europa Press informa que "Després de diversos mesos de reunions, la Taula de Diàleg Social sobre RSE, formada per representants del Govern espanyol, CEOE, Cepyme, CC OO i UGT va culminar ahir els treballs d'un document conjunt que sota el títol de La responsabilitat social de les empreses. Diàleg social, recull fins a 10 propostes sobre la matèria.

L'última d'elles és precisament una de les més esperades, ja que es refereix a la creació d'un consell de responsabilitat social empresarial, compost per organitzacions empresarials i sindicals, representants d'organitzacions no governamentals i les Administracions Públiques. Fins al moment, tant la Subcomissió del Congrés com el Fòrum d'Experts del Ministeri de Treball i el Senat han instat al Govern a engegar aquest organisme."

Malgrat que la conseqüència lògica del procés "trinitari" seria la creació del Consell, el fet que s'estigui a final de legislatura transmet la sensació que s'ha esgotat el tempo polític. Si no es fa un gest ràpid d'última hora, un cop passades les festes nadalenques ja serà francament difícil de constituir un òrgan que hauria de mantenir l'esperit de consens entre totes les parts, incloses les polítiques.

El llarg temps esmerçat ha valgut la pena si ha servit per a establir consensos bàsics, però el darrer any ja ha sobrat i s'ha allargat en excés un procés que ara pot tenir dificultats per a posar-li al damunt la cirereta que facilités la visibilitat del treball i que permetés iniciar la propera legislatura amb un mecanisme establert de diàleg i participació.

Podeu veure un reportatge sobre les "tres potes" a www.responsables.biz/reportajes/Tres-foros-cuatro-anos-de-debate-y-un-Consejo-Estatal-sobre-la-RSE

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS