5.12.07

És el Dia Internacional del Voluntariat

Avui 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat, segons l'Organització de les Nacions Unides. Aquesta data se celebra a Catalunya des de fa força anys i organitzacions com la Federació Catalana del Voluntariat Social o en el seu moment l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL) n'han estat agents promotors rellevants junt amb totes les accions que des d'una gran diversitat d'entitats i ajuntaments s'han fomentat arreu.

Volem aprofitar aquesta data per a aportar 2 comentaris:

Primer. El voluntariat continua sent un fenomen impressionant. Desconec les dades actuals però sí que recordo el monitoratge que n'havíem fet en el període en que un servidor va poder estar al capdavant de l'INCAVOL. Un 12'5 de la població adulta feia alguna mena de voluntariat (permanent o puntual) al llarg de l'any i un altre percentatge similar n'havia fet al llarg de la vida encara que ara no mantingués cap compromís.

Això implica per a Catalunya que una de cada 4 persones adultes siguin o hagin estat voluntaris/voluntàries. Encara que aquest volum inclogui també models de poca dedicació, el nivell de compromís que mostren de la ciutadania envers les causes socials i les organitzacions que en fan la seva missió és més que notable.

Segon. Les Nacions Unides van elegir el 5 de desembre com a Dia Internacional dels Voluntaris per al Desenvolupament Econòmic i Social. Aquí vam simplificar el nom i sobretot el vam fer políticament correcte des del punt de vista de gènere, dient-ne en tot moment "Dia Internacional del Voluntariat". Si fem ara el comentari sobre la data no és per casualitat sinó perquè des de fa un temps hi ha empreses que, amb motiu del seus programes de Voluntariat Corporatiu o d'Empresa, fan una celebració del dia del voluntariat en unes altres dates.

Això és fruit que Cooperación Internacional ONG i Fundación Antena 3 van posar en marxa una iniciativa de sensibilització sobre aquest tipus de programes de voluntariat, i suposem que els anava millor la data del 28 d'octubre. El problema és que ja hi ha qui parla del Dia del Voluntariat Corporatiu.

No creiem que sigui oportú diferenciar la celebració, ni per a la rellevància de l'autèntic dia del voluntariat, ni per a l'interès empresarial de connectar amb els valors i l'esperit de les organitzacions socials. Ben al contrari, seria bo sumar-se amb tot l'esforç a la celebració d'un dia que ja té una certa tradició i que pot ser una oportunitat de trobada per als voluntariats més convencionals amb els que provenen de nous models.

Nota: aprofitem per a fer-nos una presentació personal de la trajectòria en la matèria:
El voluntariat d'empresa suposa una gran oportunitat: www.collaboratio.net/mm/File/ca/voluntariat.html
El voluntariado de empresa supone una gran oportunidad: www.collaboratio.net/mm/File/es/voluntariado.html

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS