1.3.15

Activitat duta a terme a les comarques gironines

Presentem un recull de l'activitat duta a terme per Josep Maria Canyelles a les comarques gironines (Garrotxa a banda)

No es tracta d'un recull exhaustiu (bàsicament ara recull Girona ciutat i algunes accions més, però falta completar amb les accions a comarques gironines)





22.4.23 Canyelles demana més treball transversal als ajuntaments, a la Jornada de la Diputació de Girona sobre l'Agenda 2030. Amb el títol de «Món local, sostenibilitat i joventut» ha tingut lloc divendres 24 de març a l'Auditori del Palau de Congressos de Girona, la III Jornada per a la implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La jornada ha constat de dues taules rodones, on s'han debatut les experiències a l'hora d'implementar els ODS al món local i la relació entre emergència climàtica i joventut. Josep Maria Canyelles ha intervingut a la primera representant Vector5, l'empresa que està acompanyant diversos ajuntaments i consells comarcals en el procés d'alinear les seves actuacions a l'Agenda 2030. Canyelles ha fet una crida als ens locals perquè facin un enfocament més transversal a l'hora d'integrar els ODS, trencant els abordatges departamentals. 



26.9.22 Vector5 dona suport als ens locals de les comarques gironines, com el Consell Comarcal del Ripollès, per integrar l'Agenda 2030 i els #ODS. Josep Maria Canyelles i Mercè Casals, de la consultora Vector5, estan donant suport al Consell Comarcal del Ripollès en l'alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

Aquesta acció i moltes altres són possibles per la línia de subvencions de la Diputació de Girona, que pretén que els ens locals de les comarques gironines avancin en els seus compromisos de desenvolupament sostenible d'acord amb el full de ruta que marca l'Agenda 2030 de Nacions Unides. Podeu veure la notícia de la formació a Ripoll a la Televisió del Ripollès, amb les paraules de Lluís Puig, president del Consell Comarcal, i de Josep Maria Canyelles i Mercè Casals, de Vector5, consultora cooperativa d'iniciativa social.



16.3.20 Diari de Girona: «Edificis positius» per a una convivència més sostenible. El Diari de Girona publica una entrevista el president de TSR Territori Socialment Responsable sobre Edificis Positius. Josep Maria Canyelles defensa, però, que ser veí o veïna ha de ser «una experiència que s'ha de viure positivament». 


«Edificis positius» per a una convivència més sostenible

La cooperativa Territori Socialment Responsable (TSR) ha impulsat la iniciativa «Edificis positius», que pretén millorar la qualitat de vida als blocs d'habitatges a partir d'una major cohesió dels seus habitants · Fa unes setmanes van presentar la seva proposta a Girona, convidats per la UdG.



25.2.20 [ENTREVISTA] Josep Maria Canyelles: “Viure com a veïns positivament millora la convivència” (el PuntAvui). Girona - 25 febrer 2020

JOSEP MARIA CANYELLES: “Viure com a veïns positivament millora la convivència”







20.2.20 [VÍDEO] Televisió de Girona entrevista Josep Maria Canyelles i Mercè Casals per descobrir què són els Edificis Positius. Televisió de Girona entrevista Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa d'iniciativa social TSR Territori Socialment Responsable, i Mercè Casals, de desenvolupament territorial dins de la mateixa cooperativa, per descobrir què són els edificis positius (@EdificiPositiu) i com podem millorar el veïnatge per, alhora, millorar el planeta.

11.2.20 [VÍDEO] Josep Maria Canyelles: "Cal apoderar els veïns perquè liderin els seus edificis"
[VÍDEO] Josep Maria Canyelles: "Fa 15 anys que els veïns ja no es coneixen"
[VÍDEO] Josep Maria Canyelles: "Un Edifici Positiu genera una xarxa de complicitats positives"



11.2.20 [ACTE] Presentació d'Edificis Positius a Girona

Vols conèixer com millorar la convivència, la cohesió, la responsabilitat social, la sostenibilitat, el benestar, el bon veïnatge?   Les directores de les Càtedres de RESPONSABILITAT SOCIAL UNIVERSITÀRIA i de PROMOCIÓ DE LA SALUT de la Universitat de Girona, us convidem a l’acte de PRESENTACIÓ D’EDIFICIS POSITIUS A GIRONA. L’exposició anirà a càrrec de Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable.


12.11.18 Els Premis de la Responsabilitat Social de les Empreses, enguany a Girona el 27 de novembre. La quarta edició dels Premis Respon.cat tindrà lloc a Girona. L’associació empresarial Respon.cat escull Girona per fer el seu acte anual més rellevant.


27.7.18 Girona acollirà el lliurament dels Premis Respon.cat. L'alcaldessa de Girona i el president de l'associació empresarial Respon.cat han anunciat que Girona acollirà l'acte de lliurament dels Premis Respon.cat.
Els Premis Respon.cat, ja en la seva quarta edició, han esdevingut els premis anuals de la Responsabilitat Social Empresarial a Catalunya.

L'acte de lliurament dels Premis Respon.cat 2018 es farà a Girona el dimarts 27 de novembre a les 17h, segons s'ha donat a conèixer en una roda de premsa que ha tingut lloc a l'Ajuntament de la ciutat amb la participació de Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, Josep Santacreu, president de Respon.cat. A l’acte també hi han assistit la directora de la Càtedra de Responsabilitat Social de la Universitat de Girona, M. Rosa Terradellas, i el coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles.

4.2.18 Es presenta el manual d'RSE per a pimes de la UdG amb Anton Costas i Josep Maria Canyelles. Es presenta el manual de gestió de l'RSE per a pimes de la Càtedra RSU de la Universitat de Girona elaborat per Vector5. Les pimes poden gestionar i gestionen l'RSE i els aporta un gran retorn, afirma Canyelles.

Ha tingut lloc la presentació del llibre "Amb valor afegit", un manual de gestió de la responsabilitat social empresarial (RSE) adreçat a les pimes. Es tracta d'una iniciativa de la CàtedraRSU de la Universitat de Girona (UdG) amb la col·laboració de Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, que s'ha fet càrrec de l'elaboració. L’auditori Jaume Casademont ha estat el lloc escollit per fer l’acte de presentació, que ha congregat 135 persones tant d'empreses, com d'organitzacions socials i públiques. M. Rosa Tarradellas, directora de la Càtedra, ha explicat que la publicació pretén animar petites i mitjanes empreses a involucrar-se en temes de responsabilitat social i ha destacat la presència de dos ponents de luxe en la jornada d’avui a la UdG, l'economista Antón Costas i l'expert en RSE Josep Maria Canyelles.   Més informació:

 
28.1.18 Una mà fa l'altra: article de Carme Vinyoles al PuntAvui sobre el llibre "Amb valor afegit" per promoure l'RSE de les pimes. La periodista Carme Vinyoles publica avui un article a El PuntAvui presentant la publicació ‘Amb valor afegit’ de la Càtedra RSU de la UdG per estimular les pimes a impulsar el seu compromís amb el bé col·lectiu. La publicació ha estat elaborada per Vector5 | excel·lència i sostenibilitat.

Per bé que l’augment de la sensibilitat i el compromís social d’algunes empreses ja té un cert recorregut –i Canyelles remarca diversos factors de pressió per part d’una societat civil progressivament conscienciada en termes de justícia, igualtat i coherència amb els drets bàsics–, l’aplicació de l'RSE en el dia a dia no és una tasca fàcil. I no ho és especialment per a les pimes i per als professionals autònoms, que no disposen – a diferència de les grans corporacions– de departaments específics destinats a elaborar els programes corresponents i a fer-ne el seguiment a càrrec dels seus voluminosos pressupostos.

 

5.7.16 De vegades pot ser molt intel·ligent no posar l'RSE a la proposta de valor, diu Canyelles al curs de la Complutense @CursosVeranoUCM. Josep Maria Canyelles ha fet la ponència inicial de la jornada de dimarts del curs d'estiu a la Complutense de Madrid sobre RSE i pimes. No es pot demanar una memòria d'RSE a una empresa petita, ha afirmat Canyelles.
Aquest matí s'ha reprès el curs d'estiu d'RSE de la Universidad Complutense de Madrid amb una ponència sobre RSE i pimes a càrrec de Josep Maria Canyelles. L'expert ha estat presentat per Rosa Terradellas, directora de la Càtedra d'RSU de la Universitat de Girona. En el marc del curs "El retorno económico y social de responsabilidad social: oportunidades empresariales", Canyelles ha parlat davant un auditori de més d'un centenar de persones entre representants de càtedres universitàries, alumnes d'estudis, i altres assistents.

 

16.5.16 Josep Maria Canyelles intervé a la trobada de Càtedres Santander de Responsabilitat Social."Responsabilitat vol dir renovar un compromís adquirit, fer-lo viu en el present i oferir-lo al futur". "La transparència no deixa de ser un valor instrumental. Cal alertar de la consideració de panacea que rep.

Ha tingut lloc a la Universitat de Girona una trobada anual de la Xarxa de Càtedres Santander de Responsabilitat Social, formada per tretze universitats i dues entitats, per debatre les línies de futur de la responsabilitat social a l’empresa i la universitat. L'expert convidat per a desenvolupar una ponència ha estat en aquesta ocasió Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, soci-consultor de Vector 5 i coordinador de Respon.cat, que ha tractat les línies de futur de la responsabilitat social a l’empresa i a la universitat i el paper que hi poden jugar les càtedres.


Logo 1a Jornada RSU14.11.14  Primera Jornada de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària
Josep Maria Canyelles va participar a la 1a Jornada de la Càtedra d'RSU de la UdG, amb les intervencions de:
- Federico Mayor Zaragoza
- Rosa Terradellas (Càtedra RSU)
- Josep Maria Canyelles, expert en RSE
- Experiències empresarials



30.5.14; Sessió de "Transparència, confidencialitat i competitivitat" a la jornada ACCID a Girona
Coordinada per la Comissió de Responsabilitat Social de l'ACCID. President i coordinador: Josep Maria Canyelles (promotor de Responsabilitat Global i coordinador de la Comissió) ha actuat com a president de la Sessió 4 sobre Transparència, confidencialitat i competitivitat. Canyelles, a més, ha fet una presentació sobre "La transparència com a cultura corporativa".




UdG5.9.13  9a edició del Postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària
Josep Maria Canyelles hi ha fet les sesssions de Responsabilitat Social (2006 a 2013). Ja es pot consultar el programa de la 9a edició del Postgrau semipresencial de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona (UdG). Aquest és l'única formació de postgrau a Catalunya especialitzada en l'anàlisi, tractament i intervenció en la conflictivitat pública. L'edició 2012-13 del postgrau ha quedat homologada pel Centre de Mediació de Dret Privat de la Generalitat de Catalunya. Per aquest postgrau han passat i s'han format més de 100 professionals durant aquests anys. Veure notícies d'altres anys (2012, 2008, 2007, 2006) o vídeo 2009 Canyelles parla sobre el paper de les empreses en la gestió del conflicte públic



2009. Estudi sobre el desenvolupament de la responsabilitat social en el sector del comerç detallista

Aquest estudi va ser elaborat per Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global), per encàrrec de l'Observatori del Comerç de la Generalitat de Catalunya. Inclou 16 fitxes de bones pràctiques d'empreses catalanes del sector detallista, entre les quals dues de les comarques gironines:





10.3.13 [ca] Entrevista a Canyelles al Puntavui: “L'empresa amb responsabilitat social creix”  / [es]Entrevista a Canyelles: "La empresa con responsabilidad social crece"
 
JOSEP MARIA CANYELLES, EXPERT EN RESPONSABILITAT SOCIAL
“Les empreses que adopten polítiques d'RS tenen més capacitat de reacció, d'evitar litigis i riscos. “L'RS ha passat de ser un element col·lateral a ser el nucli dur de la gestió estratègica”
GIRONA · Ure Comas




19.2.13 Canyelles participarà en el 3r Congrés Internacional de Responsables de Recursos Humans
Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i soci de Vector 5, participarà aquest dijous 21 de febrer en el 3r Congrés Internacional de Responsables de Recursos Humans, que tindrà lloc a Girona. La conferència porta per títol “Responsabilitat Social de les Empreses i Recursos Humans: l’oportunitat d’aportar valors a l’empresa”. Les jornades s'adrecen a càrrecs directius de recursos humans tant d'empresa privada com del sector públic, i estan organitzades pel Fòrum de Recursos Humans de la Garrotxa (Pla de l'Estany, Gironès i Ripollès):


16.11.12 Ha tingut lloc la Jornada d'RSE "Estratègies de sostenibilitat: cloenda projecte Responsible Med" a Girona
Josep Maria Canyelles va intervenir en aquest esdeveniment organitzat per la Càtedra d'Empresa Familiar de la UdG. La jornada va ser molt participativa, ja que moltes empreses de Girona van ser-hi presents. En les taules rodones hi van participar les empreses Axxon, Casademont, Frit Ravich, Fundació Ramon Noguera, Bauhaus, Iglésies Associats, Espai Gironès, Bicentury... Empreses sensibilitzades amb l’entorn i que actualment ja han apostat per dur a terme polítiques d'RSE.


Jornada en RSO a Girona6.11.12 Tercera ronda de formació en RSO de les organitzacions de voluntariat
La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) convoca la tercera i última ronda de formació en RSO a Girona com a preparació de cara al segon Marketplace'2013 amb l’objectiu d’apropar entitats socials i empreses privades i fomentar el desenvolupament de projectes de col·laboració. La jornada estarà conduïda per Josep M. Canyelles, Promotor de Responsabilitat Global, i Enric Madrigal, Director d’Entre 2 Mons (E2M). L’objectiu d’aquesta última sessió formativa és situar-nos en un escenari 2020 com a horitzó de futur i fita de desenvolupament de la responsabilitat social.  GIRONA: Dimarts 6 de novembre de 2012 de 10 a 14h. Altres notícies: 12.7.12 Girona: Tornen les formacions en RSO  /  25.4.12 S'ha realitzat la Jornada d'RSO a Girona


25.11.11 Jornada a Blanes: "Cooperar per al desenvolupament sostenible al nostre territori" 
La Fundació ASPRONIS organitza la seva Primera Jornada Tècnica Anual al Centre d'Estudis Avançats de Blanes.
  • 13:00 – 13:40 h. Conferencia de Cloenda: Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les empreses i organitzacions
  • 13:40 – 14:00 h. Cloenda Institucional: Josep Marigó, alcalde de Blanes

16.11.11 Canyelles parlarà a Girona i a Vic sobre #RSE "La Responsabilitat Social: reptes a empreses, organitzacions socials i persones"
DIXIT Girona i DIXIT Vic acolliran una conferència sobre la Responsabilitat Social (RS) i l'ètica en el negoci a càrrec de l'expert en la matèria Josep Maria Canyelles. El conferenciant, com ja va fer al centre DIXIT de Barcelona, parlarà de com el desenvolupament de l'RS de les empreses ha comportat que les organitzacions socials i les públiques hagin començat a incorporar aquest enfocament de gestió, que té en compte les inquietuds de la societat en el funcionament, els impactes o les relacions amb els grups d'interès. Lloc: DIXIT Girona. Conferència "La Responsabilitat Social: reptes per a empreses, organitzacions socials i persones" a DIXIT Girona

7.10.11 Jornada de cloenda projecte Innova Temps 
Ha tingut lloc al Consell Comarcal de la Selva la jornada de cloenda projecte Innova Temps, amb l'impuls de la Diputació de Girona. El projecte Innova Temps (Promoció de Noves Formes d’organitzar el Temps de Treball en empreses de la comarca de la Selva) té per objectiu augmentar la competitivitat de les empreses. Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, hi ha pronunciat la conferència "Millora de la gestió i la competitivitat: la Responsabilitat Social a les Empreses".

18.11.11 Curs de formació a Girona sobre RSE i Llengua 
Josep Maria Canyelles impartirà un curs a Girona sobre Responsabilitat Social de les Empreses i Llengua. Després de fer el curs a Barcelona i a Lleida durant aquest mateix any, ara el curs Responsabilitat Social de les Empreses i Llengua s'ha programat a Girona per als dies 18 i 25 de novembre, amb un total de 8 hores.

1.4.11 Reconeixement a l'empresa inclusiva a Girona
Les empreses Biospirit i Progrup i la residència geriàtrica Sant Josep han estat guardonades per la seva política d'integració envers les persones amb discapacitat. Els premis es van lliurar ahir en el marc de l'acte de reconeixement a l'empresa inclusiva que per primer cop es va celebrar a la demarcació, i l'organització va anar a càrrec de les entitats La Fageda, Astrid-21, Drissa, El Vilar, Mifas i Tresc. Més d'un centenar de persones van assistir a aquest acte, que va tenir lloc a l'edifici Casademont del Parc Científic i Tecnològic. L'expert en responsabilitat social de les empreses, Josep Maria Canyelles, va oferir una ponència. Reconeixement a l'Empresa Inclusiva. Publicat a El Punt Comarques Gironines 01-04-2011

24.1.11 La Generalitat edita ‘Empresa i llengua', una guia per ajudar les companyies a incorporar els aspectes lingüístics en les seves polítiques de responsabilitat social. . Els diaris L'Econòmic i El Punt recullen en una notícia la publicació de la guia "Empresa i Llengua", elaborada per Josep Maria Canyelles i editada per la Generalitat de Catalunya. GIRONA - JOAN POYANO




8.11.10  Jornada sobre responsabilitat social empresarial a Figueres
L’Associació per al Desenvolupament Rural de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRI-NOC) va organitzar una jornada sobre RSE a la seu del Consell Comarcal, a Figueres. Després d’una presentació, a càrrec de la presidenta del Consell, Consol Cantenys, el gerent d’ADRI-NOC, Jordi Terrades, i la coordinadora a l’Alt Empordà, Conxa Sellerés, van parlar sobre la “Implantació de la RSE a les empreses beneficiàries dels ajuts Leader”. Tot seguit, Josep Maria Canyelles, expert en RSE, va oferir una ponència-col·loqui. La jornada ha finalitzat amb una visita a les empreses Empordàlia i Visua13 de Vilajuïga. Notícia prèvia: Jornada d'RSE a Figueres. Reflexió posterior: Territoris rurals que avancen cap a la sostenibilitat amb la responsabilitat social de les seves pimes.

Juny 2010 Compromís de Girona
El text del compromís es va llegir solemnement a Girona en l'acte d'inauguració de la Fira. Responsabilitat Global va estar present a la formalització del compromís. El Compromís de Girona, subscrit ahir per uns 300 ajuntaments i entitats dels Països Catalans, reclama la necessitat de desplegar «una legislació que reguli l'obligatorietat de rebre la informació dels productes en llengua catalana».


5.6.10 Canyelles concreta com aplicar l'RSE en matèria de llengua
Ahir es va inaugurar la Fira de tot Cat, amb productes que 'parlen' en català. El primer acte va ser la taula rodona "La llengua en la responsabilitat social de les empreses" on van participar el responsable de l'Àrea d'Empresa de la Plataforma per la Llengua, Bernat Gasull; el gerent d'Embotits La Selva, Xavier Albertí; la secretària científica de la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació, Rosa Calafat, i l'expert en responsabilitat social de les empreses, Josep Maria Canyelles. Notícia prèvia: Taula rodona "La llengua en la responsabilitat social de les empreses"



17.11.08 Jornada sobre la Inclusió Social a Salt 
Responsabilitat Global participarà en les Jornades sobre Inclusió Social que es faran al municipi gironí de Salt. Els dies 25 i 27 de novembre es faran a Salt unes jornades que pretenen reflexionar sobre els nous reptes de la inclusió social com a repte de tothom. La participació de Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, serà en la taula rodona "Nous enfocaments i perspectives de la inclusió", al costat de Jordi Serrano, director de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, i d'Andrés Cascio, psicòleg social.


18.11.07 Acte a Girona congrega experts en RSE 
Va tenir lloc una jornada sobre RSE dirigida especialment a petites i mitjanes empreses. L’acte estava organitzat per Intermón-Oxfam i es va fer a la sala d’actes que la Caixa de Pensions té a Girona. Sens dubte va ser un dels actes més rellevants que s’hagin fet mai a Girona sobre RSE. La taula d’experts va estar integrada per Josep Maria Lozano, Carles Campuzano i Josep Maria Canyelles, els quals, des de plantejaments plenament coincidents van posar l’èmfasi en diferents perspectives de vista de manera complementària. Jordi Xargayó, director de Diari de Girona, va actuar com a moderador. Notícia prèvia: Jornada d'RSE a Girona el 8 de novembre

28.9.05 Formació per a les Pimes i organitzacions públiques 
La Fundació Universitat de Girona ha programat entre el 10 i el 29 de novembre un curs sobre la "Responsabilitat social corporativa a les petites i mitjanes empreses i organitzacions públiques", amb l'objectiu d'oferir uns coneixements bàsics sobre la RSC i una visió pràctica de cara a la implantació de mesures concretes. El curs, de 24 hores i dirigit per Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, s'adreça indistintament a responsables d'organitzacions privades i públiques, tot aportant una formació vàlida per desenvolupar polítiques en aquest sentit. A banda d'emmarcar aquesta pràctica i presentar la situació actual i les perspectives, el curs abordarà aspectes com la relació entre empreses, govern i societat, la gestió de la RSC i la seva vinculació amb els processos de creació de valor.

1.10.04 La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) a les petites i mitjanes empreses i organitzacions 
El think tank Responsabilitat Global desenvolupa un curs d'RSC per a la Fundació Universitat de Girona en el marc de la seva formació d'empresa. El curs de quaranta hores comença el proper 13 d'octubre i és el primer d'aquestes característiques dirigit a petites i mitjanes empreses i organitzacions i pretén donar un coneixement bàsic als alumnes tot aportant les bases per a la definició de les polítiques de RSC de les respectives empreses.


Tardor-03 Jornades Territorials de Presentació de la Xarxa Associativa i de Voluntariat de Catalunya, xarxanet.org. Josep Maria Canyelles, gerent de l'Institut Català del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya (INCAVOL) presenta xarxanet.org en diferents localitats i contextos com ara:
  • 09-10-03 Presentació Territorial de Xarxanet. Hotel d'Entitats de Girona, La Rutlla
  • 28-10-03 Presentació Xarxanet a la Universitat de Girona
  • 19-11-03 Presentació Xarxanet. Tordera
1993-2003: Diverses xerrades i actes institucionals a càrrec de Josep Maria Canyelles, gerent de l'Institut Català del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya (INCAVOL) com per exemple:
  • 15-05-02 Presentació 2n Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat. Girona
  • 25-05-02 Presentació Jornades d'Associacionisme Local. Tordera
  • 21-09-02 Acte Inaugural III Trobada de Grups del Projecte Rius. Monells (Baix Empordà)
  • 05-10-02 Fira d'Entitats de Girona
  • 05-10-02 Trobada Precongressistes. Girona
  • 28-04-03 Sessió Monogràfica sobre l'Impost de Societats. La Bisbal de l'Empordà
  • 27-09-03 Presentació del Seminari, Noves perspectives en la captació de recursos materials i humans. Sala de Conferències de Caixa Girona.
  • 11-10-03 Fira d'entitats de Girona
  • 28-10-03 Acte presentació Voluntariat Lingüístic. Ajuntament de Tordera

Juliol del 2000 La 5a edició de l'Escola d’Estiu del Voluntariat arriba per primer cop a les comarques gironines. Es va desenvolupar a les instal·lacions del Santuari del Collell i va aplegar més de 400 participants. Vegeu entrevista del Diari de Girona a Josep Maria Canyelles: El voluntari català es fa seva l'entitat.