22.4.23

Canyelles demana més treball transversal als ajuntaments, a la Jornada de la Diputació de Girona sobre l'Agenda 2030 #ODS

  • Josep Maria Canyelles (Vector5) intervé a la taula rodona sobre implicació dels municipis en l'Agenda 2030 i els demana un enfocament intern més transversal i també l'obertura a generar serveis i equipaments compartits sobretot entre ajuntaments petits.
  • La Diputació de Girona nomena cinc ambaixadors, que donaran impuls a la Xarxa per al Desenvolupament Sostenible.

Amb el títol de «Món local, sostenibilitat i joventut» ha tingut lloc divendres 24 de març a l'Auditori del Palau de Congressos de Girona, la III Jornada per a la implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La jornada ha constat de dues taules rodones, on s'han debatut les experiències a l'hora d'implementar els ODS al món local i la relació entre emergència climàtica i joventut. Josep Maria Canyelles ha intervingut a la primera representant Vector5, l'empresa que està acompanyant diversos ajuntaments i consells comarcals en el procés d'alinear les seves actuacions a l'Agenda 2030.

Canyelles ha fet una crida als ens locals perquè facin un enfocament més transversal a l'hora d'integrar els ODS, trencant els abordatges departamentals.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona. En el seu parlament, ha posar en relleu que: «avui presentem els Ambaixadors de Bona Voluntat de la Xarxa, que destaquen per la seva trajectòria personal i professional. Són un exemple a seguir. Els agraïm moltíssim la seva ajuda desinteressada i que siguin avui aquí per rebre el reconeixement com a ambaixadors. Tenim moltes ganes de treballar plegats per assolir junts els objectius de desenvolupament sostenible, i desitgem que siguin garants de la Xarxa DDGI 2030 allà on vagin».

La Diputació de Girona ha nomenat cinc ambaixadors que representaran la Xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible, una aliança que ajuntarà administracions publiques, el món de l'educació, la Universitat de Girona (UdG), el sector empresarial, la patronal, sindicats i el tercer sector amb l'objectiu de treballar per l'assoliment dels disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. Els cinc ambaixadors són Marc Gasol, president del Bàsquet Girona (ha delegat l'assistència en Xavier Gasau, director general del Bàsquet Girona); Daniella Tilbury, representant del Govern britànic en els assumptes d'educació i sostenibilitat a la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per Europa, i doctora honoris causa per la UdG; Sílvia Planas, directora del Museu d'Història dels Jueus i del Museu d'Història de Girona; Isaac Padrós, president de Multicapacitats, i Francisco Vera, jove activista mediambiental amb nombrosos seguidors a les xarxes (instagram @franciscoactivista).

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha destacat que «el treball conjunt i coordinat dels diferents sectors de la societat és clau per poder fer front als reptes als quals ens enfrontem, com ara el canvi climàtic, que ja està provocant manca de pluja, l'augment dels incendis i anomalies meteorològiques».

El nomenament ha tingut lloc durant la III Jornada per a la Implementació de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que ha comptat amb l'assistència de nombroses autoritats, així com d'un centenar d'estudiants de diversos instituts (Bosc de la Coma d'Olot, Vescomptat de Cabrera d'Hostalric, Salvador Espriu de Salt i Maristes de Girona), que estan treballant a classe temes de sostenibilitat.

A més, s'ha presentat el projecte «Escolteu-nos», mitjançant el qual alumnes de l'institut Salvador Espriu de Salt van aprendre sobre el funcionament del sistema democràtic i van ser protagonistes d'una sessió del Ple a la Diputació de Girona en què van debatre dues mocions relaciones amb la sostenibilitat. «El projecte ha servit perquè els joves puguin conèixer més a fons les institucions democràtiques i també perquè expressin les seves inquietuds», ha assenyalat Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Girona.

Podeu accedir a una breu biografia dels ambaixadors de la Xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible.

Notícia anterior: III Jornada per a la implementació de l’Agenda 2030 i els ODS a Girona amb la participació de Josep Maria Canyelles