24.10.17

Excursió al Barranc de l'Infern, a la Marina Alta


Aquest diumenge he compartit un dia d'activitat lúdica amb treballadors de l'empresa Baleària. Cada mes fan una sortida, una excursió per a fer salut i fomentar les relacions entre ells. Jo avui era el convidat, i he tingut la fortuna que la sortida d'aquest mes tocava a l'indret més interessant de la comarca de la Marina Alta en termes de senderisme i paisatgisme, el Barranc de l'Infern.

Baleària és una empresa interessant en termes de responsabilitat social. Són de les que s'ho creuen de debò. I no com a filantropia sinó amb plena consciència que fer les coses bé té conseqüències també en els resultats econòmics. I a més, entre els seus diversos compromisos, en tenen un de molt ferm envers el territori: la comarca de la Marina Alta.

D'altra banda, tenen relat, saben explicar-se bé, cosa que és molt important, fins i tot quan vols explicar les teves coses positives, el teu exercici de la responsabilitat social, ja que altrament es pot malinterpretar. Fins i tot els trobes elements de relat quan fan accions d'aquesta mena, les sortides a la muntanya. I és a molts llocs et dirien que és una manera de contribuir a mantenir-se en forma. Ells marquen un punt d'exigència i demanen als treballadors que no participin de les sortides per estar en forma sinó que facin esport per a poder estar prou en forma per a poder fer les excursions. Així marquen el punt d'exigència.

Les muntanyes de la Marina Alta no te les esperes. Quan hi ets i et trobes el Barranc de l'Infern sorprèn. Especialment amb tota la part tècnica, que cal descendir amb equipament, i que sols vam observar, ja que el recorregut va ser anar amunt i avall travessant tres valls. Podeu trobar descripcions de l'indret en aquests enllaços:
Es troba a la vall de Laguar, un topònim d'origen àrab, Al-Agwar, que significa les coves. I al llarg del recorregut vam passar per les tres juvees, un mot que germà i equivalent a jovada i que tenen el seu origen en l'extensió de terra que una parella de bous podia llaurar en un sol dia. Va ser una mesura utilitzada per al repartiment de terres durant la repoblació a la Reconquesta. Els bous portaven un jou al cap o al coll per a junyir-los, i d'ací jovada. Així doncs, la seva etimologia es remunta al llatí iugum.

Una excursió recomanada!

Podeu veure què he anat a fer a la Marina Alta:
I d'anteriors estades a la comarca aporto: