1.11.13

No és lícit atiar la por ni la xenofòbia

Més enllà de les empreses, la responsabilitat social també és un enfocament de gestió que cal demanar-lo a altres organitzacions, entre les quals les que tenen més capacitat d'influència social. Veure com es comporten aquestes grans organitzacions davant les qüestions que repten la societat permet valorar quins són els valors reals que posen en joc a l'espai públic, més enllà de les declaracions formals.

Per això, avui recomano dues notícies en què s'evidencia com l'Església espanyola i com el Govern espanyol estan reaccionant davant el procés català.

La primera fa referència a un article d'un expert, un de tants que es van manifestant amb arguments  que qüestionen les manifestacions dels polítics. Les declaracions del Rajoy i la resta del govern espanyol, així com les que, sota pressió espanyola, han fet Barroso i altres alts càrrecs europeus, no són més que opinions interessades, sense fonament legal, i que no tenen altre objectiu que atiar la por davant la voluntat secessionista de bona part de la societat catalana.
El diari suís Neu Zürcher Zeitung ha publicat un article de Bardo Fassbender, catedràtic de dret internacional, dret europeu i dret públic a la Universitat de Sankt Gallen (Suïssa), sobre el procés d'independència de Catalunya. En aquest article, Fassbender exposa les conseqüències de la independència respecte la pertinença a la UE i analitza l'estratègia espanyola per oposar-se a la consulta. [continuar llegint a Vilaweb]
La segona fa referència a l'Església espanyola, i com usa els seus mitjans de comunicació per a atiar la por i, fins i tot anar més enllà, i afavorir punts de vista que són manifestament xenòfobs i contraris a la tolerància i als principis democràtics. Aquesta és la notícia en què els bisbes catalans denuncien les males pràctiques de la TV dels seus homòlegs espanyols:
Los obispos catalanes denuncian que 13tv "produce un grave escándalo"
  • "Opta por el desprecio, la descalificación e incluso el insulto" Los obispos catalanes denuncian que 13tv "produce un grave escándalo" 
  • El canal católico "ha de respetar a las personas y a las instituciones según su ideario"
Redacción, 01 de noviembre de 2013 
Pedimos que este medio televisivo sea siempre un factor de comprensión y de diálogo responsable y fructífero "Los Obispos que formamos la Conferencia Episcopal Tarraconense, atendiendo a las quejas que recibimos de parte de muchos fieles, lamentamos el clima de agresividad y la manipulación de contenidos que se están dando en algunos medios de comunicación del Estado Español, sobre todo en relación a la situación política y social de Cataluña. "Más en concreto, creemos que produce un grave escándalo en muchos miembros de la comunidad católica de nuestras Diócesis y también en nosotros mismos, el hecho de que el Canal de televisión 13tv, que ha de respetar a las personas y a las instituciones según su ideario, en algunos de sus informativos y tertulias, opte por el desprecio, la descalificación e incluso el insulto. Pedimos que este medio televisivo sea siempre un factor de comprensión y de diálogo responsable y fructífero.

"En las actuales circunstancias es muy conveniente que todos hagamos un esfuerzo por defender y promover una cultura del respeto, la tolerancia, el diálogo y la solidaridad entre las personas y los pueblos, como enseña repetidamente la Doctrina Social de la Iglesia."

0 comentaris: