- Canyelles proposa que "en aquest país cal abandonar la cultura del presencialisme a la feina i apostar per la cultura del rendiment: s'ha de treballar per resultats"
- El diari ARA publica un ampli dossier titulat "Volem horaris europeus", que se suma a la campanya per millorar la conciliació i la productivitat canviant d'horaris.
- Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social, promotor de www.ResponsabilitatGlobal.com i soci de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, és un dels experts entrevistats en aquest dossier.
Els articles i continguts del dossier són:
- Canviar horaris per viure millor
- Fabian Mohedano: "Hem d'adaptar la feina al ritme de vida i no al revés"
- Tot el que podem aprendre de l'estranger
- Imatge interactiva: Com és un dia d'una família tipus
- Bancs del temps: "Es valora cada minut i totes les habilitats"
- Barcelona: el repte de conciliar horaris en una gran ciutat
- 'La complexa relació entre els horaris i les dones', article de Sara Berbel, doctora en psicologia social i experta en polítiques de gènere
- 'En-hora-bona! L'hora de Catalunya', article de Nuria Chinchilla, directora de l'International Center for Work and Family, Iese
- 'L'ambició de canviar-ho tot', article de Joan Serra, cap de Societat de l'ARA
Us oferim el frangment on opina Josep Maria Canyelles (podeu accedir a la resta aquí)
Una oportunitat per repensar si la feina ha de ser la pedra angular
2. Productivitat
Els treballadors rendeixen més si estan més motivats
Ignacio Buqueras, president de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris, recorda que "som el país europeu que més hores passa a la feina, però en canvi estem a la cua de productivitat". A Espanya es treballa unes 1.663 hores anuals, 200 més que els alemanys. Per canviar aquesta tendència només caldria reduir i compactar les hores que passem a la feina. "Les empreses que ho fan augmenten la seva productivitat, redueixen despeses energètiques i milloren el clima laboral". També es reduiria l'absentisme laboral. Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social, coincideix en l'anàlisi. "En aquest país cal abandonar la cultura del presencialisme a la feina i apostar per la cultura del rendiment: s'ha de treballar per resultats". La cultura presencialista és una mentalitat de l'economia industrial. En un taller sí que produiràs més peces en un hora que en mitja hora, però en l'economia del coneixement, no", apunta Casado.
També la jornada i els horaris estan estructurats basant-se en un model productiu obsolet que deixa poc espai a la flexibilitat horària. Cada treballador hauria de poder organitzar-se en funció de la seva casuística personal. Canyelles reconeix que "les bones pràctiques horàries s'estan incorporant a poc a poc al món empresarial, on cada cop hi ha més sensibilitat perquè els empresaris veuen que la productivitat millora, així com el compromís dels treballadors". Tot i això, reconeix que encara són una minoria les empreses que aposten per horaris més racionals. "Estaríem parlant d'un 10% del teixit empresarial català".
3. Conciliació
La vida familiar és la gran damnificada
4. Vida social i cultural
Més temps per a voluntariat i activitats culturals i socials
5. Salut
Guanyaríem en hores de son i reduiríem l'estrès i el mal humor
6. Nens
Menys trastorns de conducta i més bon rendiment escolar
Creus que cal canviar els horaris? Pots participar en l'enquesta clicant aquí
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada