2.11.13

Dossier a l'ARA: Volem horaris europeus

  • Canyelles proposa que "en aquest país cal abandonar la cultura del presencialisme a la feina i apostar per la cultura del rendiment: s'ha de treballar per resultats"
  • El diari ARA publica un ampli dossier titulat "Volem horaris europeus", que se suma a la campanya per millorar la conciliació i la productivitat canviant d'horaris.
  • Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social, promotor de www.ResponsabilitatGlobal.com i soci de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, és un dels experts entrevistats en aquest dossier.
Fa pocs dies, informàvem del naixement de la campanya Ara és l'hora: campanya pels horaris europeus. Ara és l'Hora és una iniciativa de la societat civil per demanar una organització més racional mantenint el fus horari. Fabián Mohedano lidera una iniciativa que ha rebut el suport de Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global). Mohedano creu que "en el context en què Catalunya s'està plantejant nous reptes com a país la gent és més receptiva als canvis" i lliga el procés sobiranista a la reforma horària perquè cal plantejar-se "com serà la Catalunya que ve".

Els articles i continguts del dossier són:
Un grup d'acadèmics impulsen a Catalunya una Iniciativa per a la Reforma Horària per demanar una organització més racional del temps. La reforma horària és una bona oportunitat per repensar quin estil de vida volem. A la nostra societat hem hipertrofiat el valor de la feina i hem infravalorat la necessitat de disposar de temps per dedicar-lo al que considerem important. Però la croada per uns horaris més racionals no es pot fer individualment perquè obligaria els empleats a jugar-se el lloc de treball. Ha de ser una batalla amb consens social. Sis experts ens expliquen els motius pels quals hem de canviar els horaris.

Us oferim el frangment on opina Josep Maria Canyelles (podeu accedir a la resta aquí)

1. Canvi de valors
Una oportunitat per repensar si la feina ha de ser la pedra angular

2. Productivitat
Els treballadors rendeixen més si estan més motivats
Ignacio Buqueras, president de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris, recorda que "som el país europeu que més hores passa a la feina, però en canvi estem a la cua de productivitat". A Espanya es treballa unes 1.663 hores anuals, 200 més que els alemanys. Per canviar aquesta tendència només caldria reduir i compactar les hores que passem a la feina. "Les empreses que ho fan augmenten la seva productivitat, redueixen despeses energètiques i milloren el clima laboral". També es reduiria l'absentisme laboral. Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social, coincideix en l'anàlisi. "En aquest país cal abandonar la cultura del presencialisme a la feina i apostar per la cultura del rendiment: s'ha de treballar per resultats". La cultura presencialista és una mentalitat de l'economia industrial. En un taller sí que produiràs més peces en un hora que en mitja hora, però en l'economia del coneixement, no", apunta Casado.

També la jornada i els horaris estan estructurats basant-se en un model productiu obsolet que deixa poc espai a la flexibilitat horària. Cada treballador hauria de poder organitzar-se en funció de la seva casuística personal. Canyelles reconeix que "les bones pràctiques horàries s'estan incorporant a poc a poc al món empresarial, on cada cop hi ha més sensibilitat perquè els empresaris veuen que la productivitat millora, així com el compromís dels treballadors". Tot i això, reconeix que encara són una minoria les empreses que aposten per horaris més racionals. "Estaríem parlant d'un 10% del teixit empresarial català".

3. Conciliació
La vida familiar és la gran damnificada

4. Vida social i cultural
Més temps per a voluntariat i activitats culturals i socials

5. Salut
Guanyaríem en hores de son i reduiríem l'estrès i el mal humor

6. Nens
Menys trastorns de conducta i més bon rendiment escolar

Creus que cal canviar els horaris? Pots participar en l'enquesta clicant aquí