30.8.13

Una catedral de cartró a prova de terratrèmols

shigeru-ban-emergency-architectureDesprés que la catedral de Christchurch, a Nova Zelanda, quedés pràcticament destruïda després del terratrèmol de 2011, no ha estat reemplaçada per una altra més alta o més gran -com sol passar en aquests casos- sinó per la que es considera la primera i única catedral del món construïda enterament amb cartró.

La catedral de cartró ha costat 6 milions de dòlars i ha estat inaugurada a principis d'aquest mes, segons informa New Scientist.

site-from-the-west-march-21-2013La Transitional Cathedral està construïda amb 98 tubs gegants de 600 mm de diàmetre i 20 metres de longitud. Com a material de construcció, el cartró és un material fàcilment disponible, reciclable, sorprenentment fort i molt barat. ¿Però no s'amararà quan plogui? No, segons el dissenyador de la catedral, l'arquitecte japonès Shigeru Ban. L'edifici és a prova de terratrèmols, d'incendis i no queda xopa amb la pluja.

Els tubs, estan recoberts per tres capes de poliuretà impermeable a l'aigua i protegits per una coberta de policarbonat. El sòl és de formigó i tot el conjunt ha estat reforçat amb panells laminats de xapa de fusta i bigues.

Ha estat dissenyada per durar 50 anys (suposo que d'aquí això de transitional). "Els edificis de paper són immunes als terratrèmols", diu Ban, que s'ha dedicat des de 1986 a dissenyar i construir estructures de cartró per tot el món, des de museus d'art a edificis d'oficines o centres de refugiats després de les emergències causades per terratrèmols o tsunamis.

Les estructures de cartró i fusta són, de manera natural, més resistents als terratrèmols: la seva flexibilitat els atorga més robustesa sota condicions forts de tensió. La nova catedral està feta per suportar fins a 1.2 g de força lateral, alguna cosa equivalent a un esdeveniment que només pot ocórrer una vegada en milers d'anys

Vía :: SmartPlanet