6.8.13

Inaugurada a Lleida la primera planta del món que combina energia solar i biomassa

1 agost 2013
TermoSolar_2 Artur Mas va inaugurar el dimarts a les Borges Blanques (Lleida) la primera instal·lació termosolar al món que combina tecnologia solar i biomassa. El president de la Generalitat de Catalunya ha destacat "la valentia dels inversors del projecte" i es va referir al seu "caràcter innovador que la situa com una instal·lació de referència mundial".
 
La posada en marxa d'aquesta planta pionera participada per Abantia (47,5%), Comsa Emte (47,5%) i l'Institut Català d'Energia (5%) suposa una revolució en l'àmbit de les energies alternatives, ja que ofereix una generació contínua d'energia 100% renovable. Joan Gummà, president de Termosolar Borges, ha insistit que "la hibridació és el futur en les energies renovables" i ha assegurat que "aquest model de producció d'energia es convertirà en un referent de futur".
 
Més de 153 milions d'euros i entre 150 i 450 persones en funció de la fase de creació, han estat necessàries per posar en marxa aquest ambiciós projecte que preveu oferir una producció contínua d'energia renovable d'98.000.000 de kWh a l'any, l'equivalent al consum mitjà de 27.000 llars espanyoles. La producció d'aquest tipus d'energia neta suposa un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de carboni (CO2), quantitat similar a retirar de la circulació a prop de 100.000 vehicles durant tot un any.
 
Actualment, són 40 les persones que es troben emprades en l'explotació de la planta i uns 50 els associats a l'extracció i transport de la biomassa. Un material d'origen forestal que prové dels boscos que es troben en un radi aproximat de 80km de la planta. El consum previst de biomassa a l'any s'estima en 85.000 tones.
 
Segons Manel Molins, director general de la Termosolar Borges: "Les 96 hectàrees de la termosolar són una gran aposta per l'energia neta. Les Borges Blanques és una de les zones de Catalunya i del nord peninsular amb més hores d'irradiació solar. Això ens permet combinar dues tecnologies renovables i continuar amb la generació elèctrica més enllà de les hores de sol, una mica pioner al món ".
 
Major aprofitament de l'energia
 
El model d'hibridació permet una generació contínua d'energia, que s'obté de diferent manera segons l'hora del dia, la previsió meteorològica i l'estació de l'any. Aquesta instal·lació només deixa de funcionar les nits d'estiu, per no superar la quota de crema de biomassa que estableix la normativa vigent.
 
Els 2.688 col·lectors cilindre-parabòlics-de 5,5 m. de diàmetre i 12 m. de longitud cada un-, s'orienten automàticament en funció de l'hora i l'estació de l'any, per captar l'energia durant les hores de sol. Quan l'oli sintètic que es troba sota els col·lectors arriba als 393° C, arriba al bloc tèrmic que s'evapora aigua per produir vapor a alta pressió que un cop turbinat genera l'energia elèctrica.
 
Durant les hores de menor radiació solar, així com durant la nit, la producció d'energia es complementa amb la instal·lació de biomassa, subministrada principalment amb biomassa forestal i provinent de cultius energètics. El gas natural, a diferència de la resta de plantes termosolars al món, només s'utilitza de forma residual, com a recurs de suport en posades en marxa.
 
TermoSolar_1 Aquest projecte s'afegeix a l'àmplia experiència que tant Abantia com COMSA EMTE posseeixen en el terreny de la promoció i construcció d'instal·lacions de generació d'energia en règim especial i renovables, en els camps de tractament de purins amb cogeneració associada, biogàs, energia fotovoltaica i energia eòlica.
 
A la foto, d'esquerra a dreta: Joan Gummà, president de Termosolar Borges, Ramon Farré, Delegat Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida; Juli Muro, president del Consell Comarcal de les Garrigues; Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya, Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques, Francesc Boada, president d'Abantia, i Carles Sumarroca, Vicepresident de COMSA EMTE.

Via gotcarga