16.6.13

La BBC es fa ressò del restaurant català que ofereix menjar a canvi de feina

BBC: Catalan restaurant offers unpaid work for the unemployed
La cadena pública britànica BBC ha fet un reportatge sobre el restaurant 'La Trobada' de Terrassa que ofereix menjar a canvi de feina. El reportatge explica que és el primer restaurant on es pot pagar amb diners o amb temps i parla amb els treballadors i els promotors de la iniciativa.

El local serveix cada dia uns 70 menús per dinar: 35 per a clients convencionals i 35 per a clients derivats de l'Ajuntament, Càrites o entitats de l'Associació Local d'Entitats per la Inclusió (ALEI). Els comensals que hagin estat derivats per aquestes entitats poden dinar a canvi de netejar el local, servir les taules o col·laborar a la cuina. Es tracta d'un projecte impulsat per les trenta entitats de l'ALEI amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa i el finançament de la Fundació La Marató. Els clients 'del temps' poden estar tres mesos treballant i menjant al restaurant. 'La Trobada' va obrir la porta el mes de març.

El Restaurant només funciona als migdies i obre els dies laborables de 12.30 a 15.30. El menú té un preu de 6,50 euros i inclou dos plats, pa, aigua i vi i postres. Els comensals convencionals paguen amb diners. Els altres ho fan amb temps. El local s'ubica a la seu de la colla castellera dels Minyons de Terrassa, al carrer Teatre, 4-6.

Els comensals que hagin estat derivats podran participar del projecte durant 3 mesos. Dels 60 dies laborables, podran dinar unes 40 o 45 vegades. Hauran de netejar el local, col·laborar a la cuina, servir les taules o retirar-les un cop es tanqui el restaurant. És previst que entre 150-200 persones es converteixin en clients del temps cada any.

Quan acabin el període de 3 mesos, els participants seran derivats a altres activitats de la xarxa ALEI. 'S'haurà de mirar com encaixar aquestes persones amb les necessitats de les entitats', explica Xavier Casas, gerent del Restaurant La Trobada.

El pressupost del projecte per el primer any és de 176.700 euros, dels quals 95.700 provenen de la Fundació La Marató, 30.000 de l'Ajuntament de Terrassa, 13.500 de Càrites i els 37.500 restants dels comensals convencionals que pagaran cada dia els àpats. Els clients tenen un descompte al pàrquing del Vapor Ventalló.