14.9.09

Avui és diverd. Encara falta molt per dicasual...

Quan fa un parell d'anys vam escriure un apunt titulat Els 10 Manaments de la Responsabilitat Social, per al win-win-win, preteníem senzillament fer un joc, aprofitant que de vegades l'RSE pren un caire no solament filosòfic sinó quasi religiós.

Però Paul McCartney ens ha superat en demanar que no es mengi carn els dilluns. Tot i que ha evitat demanar que es faci el divendres per tal de no coincidir amb el cristianisme, i ha preferit el dilluns, sota l'argument que estem més farts del cap de setmana.

Malgrat que faci un comentari jocós, he de manifestar que l'excés de consum de carn és insostenible per al planeta i tampoc és bo per a les persones. No deixa d'estar malament, doncs, que es plantegi una acció de sensibilització com aquesta.

De fet, no crec que particularment la compleixi, ja que la tendència a disminuir el consum de carn, en el meu cas, ja l'he anat portant a terme, en tot cas evitant-ne l'abús i malgrat el preu abusiu de les verdures. Però insisteixo en la validesa de la proposta per a conscienciar.

Les dates són sagrades, o almenys rituals de base sociocultural. El fet que el diumenge fem festa és un llegat religiós que caldria que ens esforcéssim per mantenir, avui entès com a oportunitat per a conciliar i per a tenir un temps de retrobament amb un mateix i amb la família. Si el dilluns el destinem als vegetals, i podrem anar pensant a què destinem cada dia de la setmana. Hi ha empreses que el divendres el converteixen en el dia sense corbata o casual day...

Potser d'aquí a anys haurem de canviar el nom dels dies i en lloc de dedicar-los al Senyor (diumenge), a la Lluna (dilluns), a Mart (dimarts), etc., els haurem de rebatejar com a...

Diverd (el dia sense carn),
Dival (el dia dels valors corporatius)
Dihum (el dia de l'humor i el bon rotllo a la feina, a mitja setmana),
Dipeu (el dia sense cotxe)
Dicasual (el dia de vestir informal)
Dispesa (dia de la despesa en compra responsable)
Diconç (el dia festiu per a la conciliació),

Paul McCartney, vegetarià militant i combatiu, ha convidat els britànics a rebaixar el consum de carn per no empitjorar l’escalfament del planeta. L’exmembre dels Beatles i les seves dues filles, la dissenyadora Stella i la fotògrafa Mary, es van sumar ahir a la campanya internacional Dilluns sense carn, que proposa iniciar la setmana amb un menú sortit de l’hort. La iniciativa pretén reduir les emissions de gas del bestiar, i l’impacte mediambiental que animals i ramats tenen en la destrucció de zones forestals i en el consum d’aigua. «És una cosa molt fàcil. Segur que has menjat massa el cap de setmana i que et llances al gimnàs a eliminar l’excés, així que prova el dilluns sense carn», suggereix el músic. L’actor Kevin Spacey, l’empresari Richard Branson, el cantant de Coldplay, Chris Martin, i Yoko Ono són algunes de les celebritats que recolzen la idea, que causa furor a Austràlia i els EUA.