14.5.18

Es posa en marxa Catalunya Circular, l'Observatori d'Economia Circular de Catalunya

La Generalitat va posar en marxa la setmana passada un nou observatori d’economia circular. Amb això es pretén crear un punt de referència per al desplegament del sector de l’economia circular a tot Catalunya.

Catalunya Circular compta amb la participació activa dels departaments d'Empresa i Coneixement i Territori i Sostenibilitat, les organitzacions empresarials Foment del treball, PIMEC i FEPIME i els sindicats UGT i CCOO, membres del grup de treball de Sostenibilitat i economia circular del Pacte Nacional per a la Industria i l'adhesió de múltiples organitzacions empresarials, socials i administracions locals.

Aquest ha de ser un punt on compartir l’experiència, els casos d’èxit i les bones pràctiques d’institucions i empreses amb llarg recorregut en aquest sector. Des de l’Observatori es publica informació sobre cursos i tallers on millorar i aprendre en matèria d’economia circular.

Tres empreses van presentar bones practiques en economia circular, Campos Estela, Mango i Vallès Circular. I l'economista Miquel Puig, va fer una conferència sobre "Economia circular, el nou model productiu de la 4a. revolució industrial".
Presentació

Catalunya ha estat sempre un país emprenedor que ha sabut aprofitar els recursos per generar riquesa i benestar per a la seva ciutadania. I això ho ha fet amb responsabilitat, no en va ha estat capdavantera a l’hora de desplegar polítiques de sostenibilitat.

Davant del nou repte de les limitacions que ofereix el sistema econòmic lineal tradicional instaurat amb la revolució industrial i la constatació que els recursos són finits, s’ha vist l’oportunitat de fer més innovador el model actual integrant progressivament l’economia verda i circular, pels avanços que aporta pel que fa a l’eficiència en l’ús dels recursos i com a motor per generar nova ocupació de forma inclusiva i reduir els riscos ambientals.

La millor manera per generar coneixement i nous modes de negoci és tenir en compte la sòlida experiència de les institucions, administracions i empreses del nostre país que ja disposen de casos reals, i que us volem mostrar en aquest nou observatori Catalunya Circular.

Perquè, d'acord amb les bones pràctiques properes i dels casos d’èxit internacionals i treballant de forma coordinada entre els diferents actors, podem fer que l’economia circular s’integri plenament en la nostra cultura i fer que esdevingui un tret d’identitat de la Catalunya del futur.

Objectiu
  • Ser un node de referència en economia verda i circular a Catalunya que aporti coneixement i informació, amb l’objectiu de donar coherència i visibilitat als esforços que s’estan realitzant des de diferents nivells i àmbits d’actuació de les institucions i altres organismes, contribuint així a posicionar internacionalment Catalunya com a referent en aquesta matèria.
Funcions
  • Aglutinar, fomentar l’intercanvi i dotar d’una estructura homogènia al conjunt d’iniciatives existents a Catalunya i fer de reclam de noves
  • Recollir i fer accessible informació sobre l’actualitat global, fons de finançament i novetats
  • Sensibilitzar i formar en relació amb les oportunitats reals de l’economia circular
  • Generar coneixement en l’aplicació de l’economia circular a Catalunya, identificant les tendències de futur
  • Avaluar el progrés de l’economia circular a Catalunya a través d’un sistema de seguiment i de monitorització, i determinar els agents de canvi i els impactes sobre l’economia empresarial i la generació d’ocupació.

Notícia anterior