13.5.18

El gran risc del nou Reglament general de protecció de dades (RGPD)

El proper 25 de maig entra en vigor el nou Reglament general de protecció de dades (RGPD). Tots ho estem percebent amb els correus que rebem per validar la voluntat de seguir rebent butlletins diversos.

Es tracta d'una norma europea directament aplicable, que no requereix normes internes de transposició ni tampoc, en la majoria dels casos, normes de desenvolupament o d’aplicació. Aquesta circumstància té una conseqüència rellevant: el RGPD no és un marc legal típicament de tradició romana sinó anglosaxona. És a dir, no inclou una relació precisa de què cal fer i què cal no fer, sinó que es basa en uns principis que cal aplicar amb sentit comú i responsabilitat.

Sona bé, m'agrada. Però hi percebo un risc important. Què passa quan un model com aquest s'aplica en un estat amb una tradició oposada? La resposta és que és qüestió d'adaptar-s'hi tots, els usuaris actius i passius i els que imparteixen justícia. Cert, però m'agradaria fer notar on hi ha el risc més rellevant.

Aquest reglament pot facilitar que les autoritats puguin purgar persones jurídiques o físiques contra les quals hi hagi un interès d'Estat. Estem vivint aquests darrers mesos amb l'evidècia que l'estat de dret espanyol ha mostrat escletxes fonamentals quan s'ha facilitat impúnement que totes les institucions de l'estat, inclosos els tribunals, s'hagin alineat amb una voluntat política, forçant fins a límits impensables els marcs legals previstos, o directament saltant-los.

El RGPD pot permetre una aplicació local que permeti enfonsar en la misèria un autònom que hagi comès algun error minúscul en el tractament de les dades d'una newsletter. Pot passar, si és de l'interès polític dels que assenyalen i tiren a matar. Ja ha passat amb l'anterior llei respecte a les multes enormes a Òmnium Cultural i a l'Assemblea Nacional Catalana. I moltes altres empreses i autònoms sabem què és estar dins la diana dels que disparen amb intencionalitat de purga política.

Màxima prudència, doncs, en el compliment del nou reglament i millor no creure's que un model anglosaxó basat en principis, en el sentit comú i en la responsabilitat s'aplicarà a l'estat espanyol sota criteris de sentit comú i responsabilitat.