20.11.14

"La formació professional dual hauria de ser considerada una bona pràctica d'RSE", segons Canyelles #MLGforumtrees


La intervenció de Canyelles ha mostrat alguns detalls sobre què implica metodològicament la responsabilitat social, per tal de passar a detallar la connexió amb la creació d'ocupació.

Al llarg de la seva dissertació, ha presentat la iniciativa empresarial Respon.cat, nascuda durant aquest any i que està format per 34 empreses. En concret ha fet referència al projecte per identificar aquelles matèries que poden ser més rellevants per al territori en la gestió de l'RSE. En aquest sentit, l'expert ha manifestat que més enllà de l'abordatge dels impactes corporatius o aquells d'interès global, un territori ha de poder definir quines són les matèries d'RSE rellevants per al territori. 

Ha arribat a la conclusió que la lluita contra l'atur ara per ara hauria de ser una matèria fonamental en l'RSE en el nostre context. I que, per exemple, un aspecte com la col·laboració empresarial en la formació professional dual hauria de ser considerada una bona pràctica d'RSE, precisament en base al consens generat sobre quines són les matèries rellevants.

El fil argumental ha permès contextualitzar el sentit de parlar de territoris socialment responsables, i ha permès veure un exemple de com un repte de territori es pot abordar a partir de la complicitat de les diferents parts, amb un sentit de responsabilitat i amb una voluntat de creació de valor compartit. Finalment ha remarcat que caldria que en la gestió de l’RS en aquest territori, s’inclogui una matèria com la formació professional dual com una bona pràctica d’RSE, de manera que tant les empreses com les administracions, passant per les seves parts interessades, ho interpretin de la mateixa manera, ho reconeguin i ho afavoreixin.

La jornada tindrà continuïtat demà

Els dies 20 i 21 de novembre té lloc a Màlaga (Andalusia, Espanya) un esdeveniment internacional i multisectorial sobre Ocupació, Innovació i Educació que pretén generar un debat constructiu al voltant de les "Polítiques i accions que estimulen l'ocupació: estudiar, treballar i emprendre".
Aquest esdeveniment és el segon d'aquest tipus que s'organitza a Europa i que tindrà continuïtat replicant-lo a Portugal i a Itàlia. El primer, organitzat a Brussel·les l'any passat es va centrar en les polítiques d'ocupació i joventut a Amèrica Llatina i Europa. En aquesta ocasió, hi han participat prop d'un centenar de persones d'aproximadament 50 organitzacions de diferents tipologies que treballen aquestes temàtiques des de diferents àmbits a Europa i Amèrica Llatina, incloent la presència de representants d'institucions, entitats socials i universitats.


Els temes que s'han abordat són:
  1. Polítiques públiques locals d'activació de l'ocupació juvenil
  2. Reptes i solucions per a la "generació NINI" i Youth Guarantee
  3. Innovació en l'ocupació: reptes i noves perspectives
  4. Persones majors de 45 anys: transformant l'experiència en competències clau
  5. Emprenedoria
  6. La Responsabilitat Social Corporativa i la creació d'ocupació
  7. Les empreses d'inserció, la inclusió feta realitat
  8. Finançament de projectes: Dificultats i participació
Aquestes jornades, organitzades per Conexx-Europe i Fòrum TREES, amb la col·laboració amb l'associació local Arrabal, es fan sota l'auspici de la Diputació de Màlaga.