20.6.12

Neix FENTPAIS.CAT per fomentar el turisme responsable als Països Catalans


Es vol convertir en el segell de confiança en el sector del turisme i del consum 

Les iniciatives per donar una bona imatge dels Països Catalans no paren de créixer. Ara neix una xarxa d’establiments creada per fomentar el turisme i el consum responsables als Països Catalans i les seves proximitats. L’objectiu d’aquesta xarxa, que porta per nom FENTPAÍS, és el de convertir-se en un segell de confiança. Es tracta de construir una xarxa d'establiments que s'anirà actualitzant cada any, en funció de les valoracions que els socis i sòcies hagin fet.

La principal via de difusió de la xarxa serà internet i el mòbil. L’aplicació per mòbil, de la mateixa manera que la pàgina d’internet, permeten de localitzar ràpidament els establiments més propers amb el segell FENTPAÍS. La xarxa estarà creada abans d’acabar l’any.Vivim moments de gran incertesa social i econòmica on queda palesa la gran influència que té el poder econòmic sobre el polític. Les decisions que ens afecten a totes (gestió del territori, polítiques socials, …) no es prenen segons la voluntat majoritària de la població, sinó seguint les directrius que estableix la minoria econòmica més poderosa. Sorprenentment, aquesta minoria econòmica s’engreixa amb els diners que li donem els ciutadans a través del nostre consum. És evident doncs, que hi ha un vincle directíssim entre cada ciutadà i el poder econòmic i que, per tant, som la ciutadania els qui tenim la responsabilitat de construir un model social digne també, per a generacions futures. Segurament, són més influents els vots a les “botigues” que a les urnes.

Arribar a tenir tota la informació necessària que ens permeti ser conscients de com s’utilitzen i on van a parar els diners dels consumidors és una tasca dificultosa, no apte per la majoria, però segurament amb una mica d’intuïció i un parell de preguntes podem arribar a conèixer l’origen d’un producte o servei i decidir si volem que els nostres diners acabin a l’altra punta del món en inversions obscures pel lucre d’uns pocs o preferim optar per un producte local, de proximitat, on probablement els nostres diners, o una part, serviran pel benestar de les persones properes i, fins i tot, ens retornaran en forma de serveis públics pel nostre ús. La proximitat també és positiva pel medi ambient, permet estalviar un gran nombre d’infraestructures de transport que malmeten el paisatge i malgasten diners públics que es podrien invertir en altres àmbits i estalvia tot el malbaratament d’energia intrínsec en el transport.

També els caps de setmana o durant les vacances estem “votant” quin model social volem. El turisme gira al voltant de tots els aspectes vitals d’una comunitat (l’entorn natural, la cultura, la història i la gent del territori) i és un important sector econòmic. Llastimosament en molts casos l’explotació turística està arribant a unes cotes altíssimes, destruint el territori natural i social, oferint unes condicions laborals indignes, etc. Tenim un país excepcional, amb un entorn natural ric i una cultura, la nostra. Cal pensar sempre en visitar països exòtics quan segur que no coneixes la font d’aigua fresca del poble veí o no has tastat el pa amb nous de la fleca que tens ben a prop?
Nosaltres decidim! I som un agent important! On van els teus diners? A qui votes?

0 comentaris: